Suça yönelen ve yönelmeyen ergenlerin stres, stresle başa çıkma ve kişilik örüntüleri yönünden incelenmesi
  1. Tez No: 144457
  2. Yazar: EBRU BASUT
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. GÜLSEN ERDEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Başaçıkma, ergenlik, kişilik, stres, suçlu çocuk, Coping, Adolescence, Stress, Juvenile Delinquent, personality
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Adli Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 170
Özet
137 ÖZET SUÇA YÖNELEN VE YÖNELMEYEN ERGENLERİN STRES, STRESLE BAŞAÇIKMA VE KİŞİLİK ÖRÜNTÜLERİ YÖNÜNDEN İNCELENMESİ Bu çalışmada ıslahevi ve tutukevinde kalan ergenlerin stresle başaçıkma örüntüleri ve bu örüntülere etki eden değişkenlerin belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırma grubu, halen bir suçtan dolayı mahkumiyet kararı olan Ankara Islahevi'nden 83, Ankara Elmadağ Tutukevi'nden 69 gönüllü ergenden oluşmaktadır. Karşılaştırma grubuna, herhangi bir suç yaşantısı olmayan ve mesleki eğitimlerine devam eden 90 ergen gönüllü olarak katılmıştır, örneklem grubuna, Stresle Başaçıkma Yolları ölçeği, Stres Belirti Listesi, Çocuklar için Kişilik Ölçeği ve Kişisel Bilgi Formu uygulanmıştır. Elde edilen veriler bilgisayar programında çözümlenmiştir. Suçlu ergenler ile suç işlememiş olan ergenlerin stres belirtileri, stresle başaçıkma örüntüleri ve kişilik boyutları arasında farklılık olup olmadığı ANOVA ile test edilmiştir. Araştırmada yer alan değişkenler arasındaki ilişki ise Regresyon analizi ile hesaplanmıştır. Bu araştırmadan elde edilen bulgular, suç işlemiş olan ergenlerin stres belirtilerini daha yüksek düzeyde gösterdiklerini ve etkili başaçıkma örüntüleri sergileyemediklerini göstermiştir. Ayrıca bazı başaçıkma örüntülerini kullanma ile stres belirtileri ve kişilik boyutları arasında ilişki belirlenmiştir. Araştırma bulgularından yola çıkarak, suça yönelmiş olan ergen grubunun yaşamlarındaki stresle aktif bir şekilde başaçıkabilmesi için belirli bazı eğitimleri almaları gerektiği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
138 SUMMARY THE STUDY OF STRESS, COPING WITH STRESS AND PERSONALITY PATTERNS OF ADOLESCENTS WHO INCLINE TO CRIME AND NOT In this study, it is aimed that the identification of coping patterns of adolescents with the stress in the reformatory and detention house and variables which affect these patterns. The subject group is composed of 83 adolescents sentenced because of a crime from Ankara Juvenile Reformatory, and 69 voluntary adolescents from Ankara Elmadağ Juvenile Detention House. 90 adolescents who are not related to any crime and continue theirs professional training participate in the comparison group willingly. Ways of Coping Scale, Stress Self- Assessment Checklist, Personality Inventory for Children and Personal Information Form are applied to the sample group. The data are analyzed by computer program. The differences between the stress symptoms, coping patterns with the stress and personality of adolescents who are guilty and not related to any crime are examined by ANOVA. The relations between the variables take part in the study are evaluated by the Regression Analyses. Data of the study resulted that adolescents who commit an offence have high level stress symptoms and don't have effective patterns to cope with the stress. In addition a relation indicated between the usage of coping pattern and the stress symptoms or personality. According to the data of this study, it is concluded that the adolescents must have definite training to cope effectively with the daily stress.