Medeni haklarını kullanma yeterliliği olan ve olmayan yaşlıların depresyon düzeylerinin ve yaşam kalitelerinin incelenmesi
  1. Tez No: 144458
  2. Yazar: OZAN GÖNÜL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEMA KANER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Depresyon, yaşam kalitesi, yaşlılar, yeterlilik, yetersizlik, Competency, depression, elderly, incompetency, quality of life
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Adli Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 204
Özet
164 ÖZET Medeni Haklarını Kullanma Yeterliliği Olan ve Olmayan Yaşlıların Depresyon Düzeylerinin ve Yaşam Kalitelerinin İncelemesi Bu araştırmada, medeni hakları kullanma yeterliliği olan ve olmayan yaşlıların depresyon düzeylerinin ve yaşam kalitelerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Psikiyatri polikliniğine mahkeme ve noter kanalıyla gönderilerek, yeterlilikleri konusunda haklarında rapor istenilen 65 yaş üstü 112 yaşlıya Kısa Akıl Muayenesi, Hukuki Ehliyeti Değerlendirme Formu, Geriatrik Depresyon ölçeği ve Yaşam Kalitesi Kısa Form-36 ölçekleri verilmiştir. Psikiyatrik muayeneleri sonucunda yeterli ya da yetersiz oldukları belirlenen yaşlıların, ölçeklerden aldıkları puanlar karşılaştırılmıştır. Verilerin analizinde, T-testi, 2 yönlü varyans analizi, Kruskal-Wallis testi, Man Whitney-U testi ve Spearman Brown korelasyon katsayısı kullanılmıştır. Yeterliliği olmayan yaşlıların bilişsel ve hukuki yeterlilik için gerekli diğer işlevlerinin yeterliliği olan yaşlılara göre daha düşük olduğu saptanmıştır. Yeterliliği olmayan yaşlıların yeterliliği olan yaşlılara göre, depresyon düzeylerinin daha yüksek olduğu, yaşam kalitelerinin fiziksel fonksiyon, fiziksel rol güçlüğü, ağrı, genel sağlık, vitalite, sosyal fonksiyon, emosyonel rol güçlüğü ve mental sağlık'dan oluşan bütün alt alanlarında daha düşük olduğu ve yaşlıların depresyon düzeylerinin ve yaşam kalitelerinin yaş, eğitim durumu birlikte yaşanılan kişiler, medeni durum, görme kaybı ve motor kayıp gibi bazı değişkenlere göre farklılaştığı bulunmuştur. Yeterliliği olan ve olmayan yaşlıların depresyon düzeylerinin yükselmesi, yaşam kalitelerinin bütün alt alanlarının bozulmasına neden olmaktadır. Yaşlılarda yeterliliğin saptanmasının güç olduğu ve yaşlılarla ilgili özellikle yeterlilik konusu başta olmak üzere her alanda yapılacak çalışmalara gereksinim duyulduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
165 SUMMARY The Investigation of Depression Level and Quality of Life Of Elder People Who Have and Don't Have the Competence of Using Civil Rights The aim of this research to investigate the depression level and quality of life of elder people who have and don't have the competence of using civil rights. 112 elder people that were above 65 years of age who had been send to psychiatry polyclinics from notary public and courts for report to determine the competence, have been given Mini Mental State Examination, Civil Responsibility Assesment Scale, Geriatric depression Scale and Quality of Life Short Form-36, After psychiatric examination of elder people who have and don't have the competence, the results of the scales were compared, T-test, two tailed anlysis of variance, Kruskal-Wallis test, Man Whitney-U test and Spearman Brown corelation coefficient were for analysis of the data. The sufficiency in legal and cognitive functions in elder people who don't have competenve were lower than who were component. Depression levels were higher in elder people who don't have competence and lower in all the sunfields of quality of life which includes physical functions, emotional role difficulty, pain, general healt, vitality, social functions, emotional role difficulty and mental health, The depression levels and life qualities differ with age, education, the people that were living with, marital status, visual loss and loss of motor functions. The increase in depression levels in elder people who have and don't have the competence, disturb all subfields of life quality, It has been realized that it is difficult to determine the competence in elder people and it is need for making extensive studies in all fields especially competence.