Çok düşük doğum ağırlıklı bebeklerde enteral l-arjinin eklenmesinin morbidite, mortalite ve büyüme üzerindeki etkileri
  1. Tez No: 144464
  2. Yazar: ASLI ÇINAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞULE YİĞİT
  4. Tez Türü: Tıpta Yan Dal Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Arjinin, yenidoğan, prematürite, büyüme, enteral, destek, Arginine, neonate, prematurity, supplementation, enteral, growth
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Neonatoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Çok düşük doğum ağırlıklı bebeklerde enteral L-arjinin eklenmesinin morbidite, mortalite ve büyüme Üzerindeki etkileri. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı, Neonatoloji Ünitesi Yan Dal Teri. Ankara, 2005. Yetişkinler için belirli koşullarda yan-esansiyel olan arjinin, fetüs ve yenidoğan için esansiyel bir amino asiddir. Nitrik oksit (NO), kreatin, poliaminler, üre, omitin, glutamat ve biyolojik önemi olan diğer moleküllerin prekürsörü olduğu için ve büyüme hormonu stimulanı olduğu için; L- arj ininin beslenme, immun sistem ve metabolizmada çok yönlü rolü vardır. Bu çalışmanın amacı, çok düşük doğum ağırlıklı bebeklerde (vücut ağırlığı < 1500 gr, gebelik haftası < 34 hafta) uzun dönem enteral arjinin desteğinin morbidite, mortalite ve büyüme parametrelerini etkileyip etkilemediğini belirlemek ve plazma arjinin düzeyleri ile mortalite ve morbidite arasındaki ilişkiyi araştırmaktır. Bu plasebo kontrollü çalışmaya S3 prematüre bebek alındı ve randomize olarak 27 tanesine enteral olarak arjinin (250 mg/kg/gün), 26 tanesine ise oral plasebo verildi. Çalışma grubundan 18, kontrol grubundan 17 bebek postkonsepsiyonel 40. haftaya dek izlendi. Bu bebeklerden yaşamın 2., 15. günlerinde ve postkonsepsiyonel 40. haftalarında plazma arjinin düzeyleri için kan örnekleri alındı. İkinci ve 15. günlerde ve postkonsepsiyonel 40. haftalarda büyüme parametreleri (vücut ağırlığı, boy, baş çevresi, sağ kol ve sağ uyluk çevreleri) kaydedildi ve yaklaşık olarak her 15 günde bir o dönemde ölçülen vücut ağırlıklarına göre almakta oldukları arjinin miktarları ayarlandı. Her iki grup arasında yaşamın 2. ve 15. günlerinde ve postkonsepsiyonel 40. haftada ölçülen büyüme parametreleri arasında anlamlı fark bulunmadı. Ayrıca yaşamın 2. ve 15. günlerinde ve postkonsepsiyonel 40. haftasında alınan plazma arjinin konsantrasyonları ile eş zamanlı büyüme parametreleri arasında (ilk alman arjinin düzeyi ile ilk ölçülen boylar arasındaki pozitif yöndeki korelasyon dışında) bir ilişki bulunamadı. Tüm bebeklerde, ilk alman plazma arjinin düzeylerinin hastaların morbidite oranlatma etkisi saptanmadı. Sonuç olarak prematüre bebeklerde sadece enteral yolla arjinin desteğinin büyüme parametreleri, morbidite ve mortalite üzerine etkisi olmadığım gördük. Bu nedenle, yaşamın kritik ilk günlerinde parenteral arjinin desteği verilip; tam enteral beslenmeye geçişten sonra enteral arjinin desteği yapılabileceği sonucuna vardık.
Özet (Çeviri)
Long-term Enteral Arginine Supplementation in Very Low Birth Weight Preterm Infants: Effects On Growth Parameters, Morbidity and Mortality. Hacettepe University Faculty of Medicine, Thesis in Neonatology. Ankara, 2005. Arginine is an essential amino acid in the fetus and neonate and is a conditionally essential nutrient for adults. As a precursor for the synthesis of nitric oxide (NO), and other molecules that have enormous biologic importance and as a stimulant to the production of growth hormone, L-arginine plays versatile key roles in nutrition, immun defense and metabolism. The objectives of this study was to investigate whether there is a relationship between morbidity, mortality, and plasma arginine levels, and to determine whether long-term arginine-supplemented enteral nutrition effects morbidity, mortality, hospital stay, and growth parameters in in premature infants with birth weight < 1500 g and gestational age < 34 weeks. In this placebo-controlled study, 53 premature infants were prospectively, randomly assigned to receive enterally either supplemental L-arginine (250 mg/kg per day; study group; n =27) or placebo (control group; n = 26) with oral feeds. Apart from study group, 18 infant followed, and 17 infant from placebo group followed until postconceptional 40th week. We collected blood samples for plasma arginine levels and on 2th day of life of life, 15th day, and at postconceptional 40th weeks. On the 2th day, 15th day, and at the postconceptional 40th week, growth parameters (weight, height, head circumference, right upper arm midcircumference and right thigh mid circumference) were measured and arginine dose was adjusted according to the current weight once about every 15 days. There were no significant differences in growth parameters on the second day, 15th day, and at the postconceptional 40th week between the study and the control groups. In addition, there is no relationship between plasma arginine levels on second day, 15th day, at the 40th week and syncronous growth parameters except the positive correlation between first arginine level and first height. In all infants, an effect of first plasma arginine concentrations was not determined on morbidity. We concluded that arginine supplementation by the only enteral way in premature infant is not affect the growth parameters, morbidity, and mortality. So that parenteral arginine supplementation may be givenVI in the critical days of early life and enteral arginine supplementation may be commenced after transition of full enteral nutrition.