Bürolarda zaman yönetimi ve zaman yönetiminde sekreterlerin davranışlarının belirlemeye yönelik bir araştırma
Time management offices and an investigation to find out the attitudes of secretaries to time management
- Tez No: 144543
- Danışmanlar: PROF.DR. EMİNE ORHANER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: 2aman yönetimi, iş yaşamı, özel yaşam, sekreter
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Büro Yönetimi Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
ÖZET İş hayatındaki başarısızlığın nedenlerinden birisi de her an tükenen ve geri getirilmesi mümkün olmayan zamanın, etkin ve verimli kullanılamamasıdır. Zamanı etkin kullanmak, sahip olunan her saati, her dakikayı belli bir hedef ve amaç doğrultusunda planlayarak kullanmaktır. Zaman yönetimi ise; amaçlara ulaşma, yapılan işleri kontrol etme ve kişinin kendi motivasyonunu geliştirme tekniğidir. İşletmelerin başarıya ulaşmaları, kaliteli üretimi en uygun zamanda gerçekleştirmeleriyle mümkün olacaktır. Bunun için işletme çalışanlarından özellikle yönetici ve sekreter konumundaki kişilerin zaman yönetimi konusunda bilgilendirilmeleri gereklidir. Çünkü yönetici ve sekreterlerin zaman yönetiminde ortak hareket etmesi, çalışanların performansını yükselterek basan ve kârlılığın artmasını sağlayacaktır. Zaman yönetiminde sekreterlerin davranışlarını belirlemeye yönelik olan araştırma, Ankara ilinde yapılmıştır. Araştırmada kullanılan veriler, özel ve kamu sektöründe çalışan üst düzey 130 sekreterden anket yoluyla elde edilmiştir. Bu araştırmada amaç sekreterlerin iş yaşamında ve özel yaşamda zamanı kullanma biçimlerini ortaya koymaktır. Yapılan araştırma sonucunda sekreterlerin özel yaşamda zamanı etkili kullanma becerileri ile iş yaşamında zamanı etkili kullanma becerileri arasında bir ilişkinin olduğu (r=0,78) bulunmuştur. Zaman yönetimi konusunda eğitim alan sekreterlerin, eğitim almayan sekreterlere göre özel yaşamda zamanı daha iyi kullandığı görülmüştür. Ayrıca yükseköğretim mezunu sekreterlerin ortaöğretim mezunu sekreterlere göre, görev süresi 6 ile 15 yıl arasında olan sekreterlerin görev süresi 1 ile 5 yıl arasında olan sekreterlere göre ve özel sektörde çalışan sekreterlerin kamu sektöründe çalışan sekreterlere göre özel ve iş yaşamında zamanı daha etkili kullandıkları tespit edilmiştir. Zaman yönetimi konusu iş hayatında verimliliği artırma tekniklerinden biri olarak kullanılabileceği için sekreterlere bu konuda eğitim verilmeli. Zaman yönetimi davranış olarak kazandırılmalıdır.
Özet (Çeviri)
11 ABSTRACT One of the reasons of being unsuccessful in business life is not being able to use the time that is consumed every moment and is not possible to recover in effective and productive manner. To use time in an effective manner is to use every hour, every minute owned, by making plan in the direction of a certain target and objective. Time management is the technique for reaching objectives, to monitor the works done and to develop the own motivation of person. The success of operational companies, will be possible, by realizing the qualified production in the most convenient time. For this purpose from the employees of operational companies, those in the manager and secretary positions, should be acknowledged on time management. Because joint action of managers and secretaries in time management, will increase the performance of the employees and will ensure increase in success and productivity. The investigation to find out the attitubes of secretaries to time management was carried out in Ankara. The data used in the survey has been obtained through taking polls from top level 130 secretaries working in public and private sector. The objective in this survey is to bring out the type of using time of secretaries both in their work lives and private lives. At the end of the survey carried out, it is found that there was a relation (r=0,78) between skills of secretaries using time in an effective manner in their private lives and their skills in using time in an effective manner in their work lives. It has been observed that trained secretaries on time management, used time in a better way in their private lives, compared to secretaries who are not trained. Furthermore it was also determined that high education graduate secretaries, whose working period is between 6 to 15 years, compared to secretaries whose working period is between 1 to 5 years and secretaries working in public sector, used time in more effective way in their private and work lives. As time management issue son be used as one of the techniques to increase productivity in business life, secretaries should be trained on this issue. Time management should be gained as behaviour. Key words : Time management, work life, private life secretary.