Yatılı ilköğretim bölge okulları ile normal ilköğretim okulları II. kademe öğrencilerinin saldırganlık düzeyleri açısından karşılaştırılması
The comparision of the boarding and non-boarding secondary schools in terms of the students' aggression level
  1. Tez No: 144652
  2. Yazar: İSMAİL AY
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET KÖK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Saldırganlık, Yatılı İlköğretim Bölge Okulu (YİBO), Yansıtılmış Saldırganlık, Kendine Dönük Saldırganlık, Antisosyal Saldırganlık, Aggression, Boarding School, Projected Aggression, Self-Aggression, Antisocial Aggression
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bu araştırmada, Yatılı İlköğretim Bölge Okulları ile normal eğitim veren ilköğretim okulları ikinci kademe öğrencilerinin saldırganlık düzeyleri açısından karşılaştırılması ve farklılıkların tespit edilmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın örneklemini, 2002-2003 Eğitim-Öğretim yılında, Erzurum iline bağlı üç ilçedeki yatılı ilköğretim bölge okulları ile yine bu ilçelerdeki birer normal ilköğretim okulunun II. kademesinde öğrenim görmekte olan toplam 451 öğrenci oluşturmuştur. Örneklem grubuna“Saldırganlık Ölçekleri”testi uygulanarak, veriler SPSS istatistik programında analiz edilmiştir. Sonuç olarak araştırmanın bulguları şöyle özetlenebilir; 1. Yatılı öğrencilerin, kendine dönük ve antisosyal saldırganlık düzeyleri yüksek bulunmuştur. 2. Yatılı kızların kendine dönük saldırganlık düzeyleri diğer kız öğrencilerden; yatılı erkeklerin ise antisosyal saldırganlık düzeyleri diğer erkek öğrencilerden yüksektir. 3. Genel olarak, kızların saldırganlık bunalımı erkeklerden yüksek iken, erkekler de antisosyal saldırganlık bakımından kızlardan öndedir. 4. Yatılı kızlar ile normal okullardaki erkekler arasında antisosyal saldırganlık düzeyleri açısından fark yoktur. 5. Normal okullarda alt sınıflarda dolaylı saldırganlık düzeyleri daha yüksektir. Yatılı okullarda alt ve üst sınıflar arasında bir farklılık görülmemiştir.
Özet (Çeviri)
In this investigation, it is aimed to compare the students of the boarding and non-boarding secondary schools in terms of their aggression levels and to determine the differences between them. The research group was composed of 451 secondary school students. The subjects were choosen from three different districts of Erzurum in 2002-2003 education year.“The Agression Scales”was applied to the subjects and the data was analyzed by using SPSS statistics programme. The results can be summarized as follow: 1. Antisocial and self aggression levels of the boarder students were found high. 2. The self aggression level of the female boarder students were found higher than the other female student subjects; and the antisocial aggression level of boarder male students were found higher than the male students in secondary schools. 3. The aggression anxiety level of the female students was higher than the male students; but the antisocial aggression level of male students was higer than the female students. 4. There was no difference between the female boarders and the male students in secondary schools in terms of their antisocial aggression levels. 5. In secondary schools the covert aggression levels of sub-classes were higher. In the boarding schools no difference was observed among the sub and upper classes.