Minority rights regime in Turkey and the European-regional organizations
Türkiye ve Avrupa bölgesel kurumlarında azınlık hakları rejimi
  1. Tez No: 144713
  2. Yazar: B. ALİ SONER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BANU HELVACIOĞLU, DOÇ. DR. AHMET İÇDUYGU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Sosyoloji, Uluslararası İlişkiler, Sociology, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Azınlık, Azınlık Hakları, Vatandaşlık, Eşitlik, Farklılık. ıı, Minority, Minority Rights, Citizenship, Equality, Diversity
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 412
Özet
Bu tez, etnik-kültürel farklılıkların eşit vatandaşlık ilkesi temelinde korunması koşulları üzerinde yoğunlaşarak, Türkiye ve Avrupa bölgesel kurumlarında azınlık hakları çerçevesinin genel görünümünü çıkarmayı amaçlamıştır. Modern dönemin egemen siyasi kurumu olan milli-devlet, ideolojik söylemi ve pratiği içinde,“vatandaşlık”(siyasi-hukuki mensubiyet) ile“milliyet”(etnik-kültürel mensubiyet) arasındaki ayrımı aşındırdığından, vatandaşlık kavramında saklı olan eşitlik ilkesi ethnik-kültürel farklılıkları dışlamıştır. Oysa, ethnik ve kültürel farklılıklar gösteren toplumsal ortamlarda gerçek eşitlik, eşit vatandaşlık adına kültürel farklılıkların dışlanmadığı bir zeminde sağlanabilmektedir. Bu gerçekten hareketle, azınlık hakları alanındaki çabalar,“eşitlik”ve“farklılık”kavramlarını aynı siyasi-yasal çerçeve içinde bağdaştırmaya çalışmıştır. Bu tez göstermektedir ki Avrupa bölgesel kurumlarında benimsenen değerler, ilkeler ve pratikler, birey-odaklı tanımlanan eşit vatandaşlık hakları ile grup-odaklı şekillenen kültürel farklılıkları önemli ölçüde bağdaştırabilmiştir. Türkiye'de ise bu iki boyut birbirini sık sık dışlamış, eşit vatandaşlık ile ulusal türdeşlik aynı algılanmış ve etnik-kültürel farklılık eşit olmayan bir muamelenin temelini oluşturagelmiştir. Bu geleneksel yapı, Avrupa Birliği ile bütünleşme sürecinin etkisi altında kabul edilen uyum yasaları ile kırılmış, ülkedeki siyasi- hukuki çerçeve ve pratikler, etnik, kültürel, dinsel ve dilsel farklılıkları koruma ve geliştirme imkanlarını, vatandaş eşitliği ilkesini dışlamadan, tanımaya başlamıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis examines the framework of minority rights in the context of Turkey and the European-regional organizations focusing on the ways of accommodating two interrelated dimensions of minority conditions: citizenship equality and ethno-cultural particularity. Due to fact that ideological discourse and practices of nation-state system have often conflated“citizenship”(state- membership) and“nationality”(ethno-cultural membership), the possibility of developing genuine equality in ethno-culturally diverse circumstances has depended on the capacity to create a true reconciliation between citizenship equality and ethno-cultural particularity. This thesis affirmed that norms, principles, practices and instruments adopted in the European-regional organizations have largely reconciled citizenship equality and ethno-cultural diversity. The two concepts, however, have often excluded each other in the Turkish context where the principle of equality has usually been conflated with national uniformity while ethno-cultural diversity has frequently been associated with practices of inegalitarian treatment. It is only under the influence of EU integration that legal-political framework and practices of Turkish regime began to take substantive steps in the direction of reconciling citizenship equality with ethno-cultural, religious and linguistic particularities.