Goal programming approach to solve the timetabling problem at Turkish Military Academy
Kara Harp Okulu ders çizelgeleme probleminin hedef programlama yöntemiyle çözülmesi
- Tez No: 144712
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YAVUZ GÜNALAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Çizelgeleme, Program, Hedef Programlama, Okul Ders Çizelgeleme vı, Timetabling, Scheduling, Goal Programming, School Timetabling IV
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
ÖZET KARA HARP OKULU DERS ÇİZELGELEME PROBLEMİNİN HEDEF PROGRAMLAMA YÖNTEMİYLE ÇÖZÜLMESİ Şahin, Tuna M.B.A Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Yavuz Günalay Eylül 2004 Bu çalışmanın amacı, Kara Harp Okulu'nun ders çizelgeleme problemini çözecek bir hedef programlama modeli ortaya koymaktır. Ders çizelgelerinin hazırlanması planlayıcılann çok fazla zamanını almakta, ve her zaman için en iyi çözüme ulaşmak mümkün olmamaktadır. Önerilen model tüm problem gereksinimlerini içermektedir ve Plan ve Program Şubesince sağlanan gerçek bilgilerle test edilmiştir. KHO ders çizelgeleme problemi bir seferde çözülemeyecek kadar büyük olduğundan, problemi daha küçük parçalara ayıran ve öğrenci ve öğretmen gruplarını bir sıra dahilinde eşleştirerek sonuca ulaşan beş aşamalı bir çözüm yolu önerilmiştir. Hedef fonksiyonu içinde üç tanesi öğretmen tercihleri, bir tanesi de öğretmen ders yükleri için olmak üzere toplam dört öncelik grubu oluşturulmuştur. Modelin amacı öğretmen tercihleri ve ders yüklerinden oluşacak sapmaları minimize etmektir. İlk dört aşama neticesinde elde edilen sonuç tüm sistem gereksinimlerini karşılamaktadır ve en iyi sonuca yakın bir ders çizelgesi oluşturmaktadır. Beşinci aşamada yapılan elle müdahalelersonucunda çözüm geliştirilmiştir. Önerilen modelle sonuca ulaşabilmek için elle yapılan çizelgelemeye göre daha az zaman harcanmıştır. Sonuç bölümünde karşılaşılan problemlere değinilmiş ve gelecekteki araştırmalar için öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT GOAL PROGRAMMING APPROACH TO SOLVE THE TIMETABLING PROBLEM AT TURKISH MILITARY ACADEMY Şahin, Tuna Master of Business Administration Supervisor: Assist. Prof. Yavuz Günalay September 2004 The aim of this study is to propose a goal programming model to solve the timetabling problem at Turkish Military Academy. Since the problem is NP- complete, it's not easy to find an optimal solution all the time. It takes a lot of time of the people who are responsible to prepare the timetables of TMA. The model consists in all of the requirements, and is tested with the real data provided by Planning and Programming Department. Since the problem is so big to solve at once as a whole, a five-step iterative solution procedure is proposed. There are four priorities, three for teacher preferences and one for teaching loads. The model aims to minimize the deviations from the preferences and teaching loads of the teachers. Solution process produced a feasible and near-optimal timetable after four steps, in a reasonably short time compared to hand-made timetabling procedure. The result was improved by mmaking some modifications in step five. In the conclusion, we mentioned the problems we faced, and presented our suggestions for future research.