The comparison between Kosovo question and Turkey's Southeastern question
Kosova sorunu'yla Türkiye'nin Güneydoğu sorunu'nun karşılaştırması
- Tez No: 144741
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN ÜNAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Uluslararası İlişkiler, Public Administration, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Kosova Sorunu, Güneydoğu Sorunu, Etnik Çatışma, PKK, Sırbistan iv, Kosovo Question, Southeastern Question, inter-ethnic conflict, PKK, Serbia. in
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
NATO'nun 1999 yılında Sırplara karşı operasyonu bazı politikacılar ve akademisyenler arasında endişelere sebep olmuştu.Kosova'nın ilerisi için bir örnek olabileceğini ve Türkiye'ninde Sırbistan'la aynı ortak kaderi paylaşabileceğini düşünüyorlardı.Bu tez Kosova ve Güneydoğu Sorunu'nu analiz edecek ve Türkiye' nin korkularının yersiz olduğunu anlatacak.Her olayın kendine has özellikleri vardır ve kendi şartlan içinde değerlendirilmelidir.Bu yüzden Kosova Sorunu'yla Güneydoğu Sorunu arasında bağlantı kurmak doğru değil.Kosova Sorunu, Sırplarla Arnavutlar arasındaki bir dini-etnik çatışmadır,fakat Güneydoğu Sorunu ise sosyo ekonomik bir problemidir. Türkiye'nin gerçekleri ve sosyo-ekonomik ve politik yapısı Yugoslavya'dan çok farklı.Bu sebeble, Türkiye uluslararası arenada hareket kabiliyetini sınırlandıran endişelerinden kurtulmalı ve Güneydoğu Sorunu'nun esaslarım diğer devletlere de anlatmalı.
Özet (Çeviri)
NATO Operation against Serbs in 1999 caused anxiety among some politicians and academicians in Turkey. They thought that Kosovo would set a precedent for future interventions and Turkey would share same fate with Serbia. This thesis will analyze both Kosovo and Southeastern Questions and explain the futility of Turkey's fears. Each event has its own features and it should be evaluated within its own context. That's why; it is not accurate to establish links between Kosovo Question and Turkey's Southeastern Question. Kosovo Question is an ethnic-religious conflict between Serbs and Albanians, but Southeastern Question is mainly a security problem. The realities of Turkey and its socio-economic and political structure of Turkey are so different from former Yugoslavia. For that reason, Turkey should get rid of its inappropriate worries about the Southeastern Question that limit its maneuver ability in international arena.