The Cyprus question; Latest developments and scenarios
Kıbrıs problemi; Son gelişmeler ve senaryolar
  1. Tez No: 144742
  2. Yazar: MEHMET BALCI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN ÜNAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Amaçlar, Görüşmeler, Eşitlik, Avrupa Birliğine Üyelik, Annan Planı, Baskı, Egemenlik, Çözüm, Senaryolar iv, Objectives, Negotiations, Equality, EU Membership, Annan Plan, Pressure, Sovereignty, Solution, Scenarios m
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bu tezde Kıbrıs'taki son gelişmeler değerlendirilerek neden şimdiye kadar her iki tarafın da onayladığı bir çözüme ulaşılamamasının sebepleri ele alınacaktır. Kıbrıs Rum tarafı için amaç Kıbrıs'ın tamamım içine alan Türk azınlığa sahip bir Yunan devleti olmaktır. Bu amaca ulaşmak için değişik zamanlarda farklı stratejiler belirlemiş, bunları uygularken Avrupa birliğini ve Birlemiş milletleri kendi çıkarları doğrultusunda yönlendirmeye çalışmıştır. Bunun sonucu olarak Kıbrıs Türk tarafı Annan Planının referanduma sunulmasına kadar uluslar arası arenada uzlaşmayan taraf olarak görülmüştür. Aslmda Türk tarafının tek amacı 1960 antlaşmalarının öngördüğü eşit statüyü tekrar sağlayacak bir çözümdür. Annan Planı bu çözümü sağlamaktan uzaktır çünkü tamamlanmamış bir anlaşmadır. Diğerleri gibi Annan Planı'nın Rum kesimi tarafından kabul edilmemesinin sebebi Kıbrıs'ın resmi hükümeti olarak tanınmaları ve AB 'ne üyelikleri nedeniyle kendileri için daha bir anlaşma elde edebilme düşüncesidir. Kıbrıs'ta eşit bir Türk varlığı kabul edilmedikçe bir çözümün olması çok zordur. Gelecekte ne olacağı taraflar dışında üçüncü partilerin de tutumuna bağlı olacaktır.
Özet (Çeviri)
This thesis evaluates the latest developments on the island while focusing on the ; reasons of why a solution has not been founded on the island up to now. For the Greek Cypriot Side the objective is, including the whole territory of the island, to establish a sovereign Hellenic Republic in which the Turkish Cypriots are in minority status. In order to achieve this objective, they have pursued different strategies through different period of times and tried to use the EU and the UN through their own benefits. As a consequence of this strategy, the Turkish Cypriot side had been seen as an reluctant side in reaching an agreement in international area until the time at which the Annan Plan was put into referendum. In fact, the objective of Turkish side is no more than to come to an agreement providing the equal status that the 1960 treaties envisaged. The Annan Plan is far away from providing this solution, because it is an incomplete draft similar to previous ones. The reason behind the rejection of the Annan Plan by the Greek side in the referendum is the belief that they will be able to obtain more than it by their recognized position as an legitimate government of Cyprus and the EU membership. Unless the international community accepts the equality of the Turkish Cypriots, it would be very difficult to reach a consensus on the island. The future of the island will depend on not only the manner of both sides but also the third parties.