The construction of the Republican discourse through interventions in public space
Cumhuriyet söyleminin kamusal mekana müdahalelerle kurulması
- Tez No: 144752
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. ALEV ÇINAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Sosyoloji, Political Science, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Güven Anıtı, Zafer Anıtı, Cumhuriyet Söylemi, Milliyetçilik iv, Güven Monument, Victory Monument, Republican Discourse, Nationalism 111
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
Bu çalışma erken cumhuriyet dönemi söyleminin kamusal mekana müdahaleler yoluyla kurulması üzerinedir. Bu müdahaleler Ankara'nın milletin merkezi kurulması ve milletin merkezine yerleştirilmiş iki anıttır, Ulus'taki Zafer Anıtı ve Kızılay'daki Güven Anıtı. Bu anıtların analizi yoluyla, anıt dikmenin Cumhuriyet'in temel prensiplerinin sembollerini üretmenin ve iletmenin bir yolu olduğu ve bu nedenle cumhuriyet söyleminin yeniden üretilmesine, ulus kurma sürecine ve devletin kendini kurmasına katkıda bulunduğu savlanmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis is on the construction of the early republican discourse through the interventions in public space. These interventions are the construction of Ankara as the national center and the two monuments, The Victory Monument in Ulus and the Güven Monument in Kızılay, located at the center of the nation. Through the analysis of these two monuments it is argued that the construction of monuments is a way of producing and communicating the symbols of the basic premises of the Republican discourse and therefore it contributes to the reproduction of the discourse, to the process of the construction of the nation and the self-construction of the state.