Interdependent relationship between action and power in Hannah Arendt's political thought
Hannah Arendt'in siyasal düşüncesinde eylem ve iktidar arasındaki karşılıklı bağımlılık ilişkisi
  1. Tez No: 144751
  2. Yazar: ÖZGE ÇELİK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ASLI ÇIRAKMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Hannah Arendt, eylem, iktidar, söz verme, tanıma, yargılama iv, Hannah Arendt, action, power, promising, recognition, judgment. in
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bu tez Hannah Arendt'in siyasal düşüncesinde eylem ve iktidar arasındaki karşılıklı bağımlılık ilişkisini incelemektedir. Bu çalışmada, Arendt'in siyaset teorisini eylemi onun siyaset anlaşının tek tanımlayıcı öğesi olarak değerlendirmek suretiyle okumanın yanıltıcı olduğu savunulmaktadır. İktidar kamusal alanı oluşturur, ve eylemin öngörülemezliğine ve bireyselliğine karşılıklı söz verme ve tanıma yolu ile çareler getirir. Bu bakımdan, iktidar ilişkileri eylemin kamusal alanda tanınmasını, değerlendirilmesini ve anlam kazanmasını sağlar. Eylem, iktidar bağlamı dışında kaldığında bireysel kimliğin açığa vurulmasındaki açığa çıkarıcı işlevini kaybeder ve kamusal alandan geri çekilir.
Özet (Çeviri)
This thesis analyzes the interdependent relation between action and power in Hannah Arendt's political thought. In this study, it is argued that reading Arendt's political theory by considering action as the only defining aspect of her understanding of politics is misleading. Power constitutes the public realm, and brings remedies to the unpredictability and individualism of action through mutual promising and recognition. In this respect, power relations provide recognition, evaluation and meaning for action in the public realm. Outside the context of power, action loses its revelatory function in disclosing the identity of an individual and retreats from the public realm.