Kültürümüzde ve dîvân şiirinde para değerleri ve ölçü birimleri
  1. Tez No: 145052
  2. Yazar: TAYLAN TATLI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDÜLKERİM ABDULKADİROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Divan şiiri, aşık, sevgili, kültür, ölçü birimi, para değerleri, para, ölçü.”, Divan poet, lover, darling, culture, measurement, money value, money, measure.”
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eski Türk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 274
Özet
Kültürümüzde ve Dîvân Şiirinde Para Değerleri ve Ölçü Birimleri adlı yüksek lisans tezimiz dîvân şiirinde geçen para değerlerini ve ölçü birimlerini ele almaktadır. Yaptığımız çalışma Osmanlı devletinde paranın tarihsel gelişimi ile kullanılan çeşitli para ve ölçü birimleri hakkında bilginin yer aldığı birinci bölümden sonra Dîvân Şiirinde Para Değerleri ve Dîvân Şiirinde Ölçü Birimleri isimli iki bölümden oluşmaktadır. Tezimizin ikinci bölümünde 15. yüzyıldan 20. yüzyıla kadar incelediğimiz 32 dîvân ve 3 mesneviden tespit ettiğimiz para değerleri ile ilgili kelimeler hakkında bilgi verdikten sonra bu kelimelerin dîvân şiirine çeşitli yansımaları incelenmiştir. Araştırmamızın üçüncü bölümünde aynı eserlerde tespit ettiğimiz ölçü birimleriyle ilgili açıklamalardan sonra bunların şiirdeki kullanımları ele alınmıştır. Tezin sonunda ise, araştırmamızın neticelerine dayanılarak bir hüküm çıkarılmış ve bu çalışmamızın getireceği yenilikler özetlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aim to take out money values and measurements which had used to in Dîvân poem. At the first part of study there is some knowledge about history of money and measurements that have been used at the Ottoman Empire geography. And then talked about Money Values in Dîvân Poet and Measurements in Dîvân Poet. At the second part of the thesis some knowledge given about money values' words which fixed from 31 dîvân and 3 mesnevi and then these words whith their various meanings how have reflected to Dîvân poem. At the thirth part of study some knaowledge given about measurements' words which are at the same works that we studied. And then touched on to their usage at the Dîvân poem. By based on results at the end of the study there have been arrived at decision and we summarized what our study put forward newness.