Kesirler ve rasyonel sayıların öğretiminde karşılaşılan güçlüklerin giderilme yöntemleri
The solution methods of the problems in teaching fractions and rational numbers
- Tez No: 145231
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ADEM ÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Kesir ve Rasyonel sayılar, kavram, kavram yanılgıları, kavram haritaları, teknik ve teknoloji, ölçme ve değerlendirme, Fractions and rational numbers, concepts, misconceptions, concept maps, technique and technology, measuring and evaluating
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 154
Özet
XI ÖZET Öğrencilerin matematik dersindeki öğrenme güçlüklerini, ortak yamhşlarımn gerisinde yatan eksik öğrenmelerini ve kavram yanılgılarını gidermek,kavram eğitimini gerçekleştirmek amacı ile çeşitli öğrenme-öğretme etkinlikleri düzenlenebilir; bu amaçla değişik araçlar kullanılabilir ve çeşitli öğretim materyalleri geliştirilebilir. İlköğretim okullarında Kesirler ve Rasyonel sayılar ünitelerinde öğretilecek kavramları ve işlem becerilerini içeren, smıf ortamında öğretmenin rehberlik görevini üstlendiği, öğrencinin bilgiyi kendisinin keşfetmesini sağlayan, öğrenci ve öğretmen arasında daha etkin bir etkileşim sağlamak amacı ile davranışçı ve bilişsel yaklaşımların ışığında geliştirilen öğretim materyallerinin daha etkin ve yararlı olacağı varsayılmaktadır. Yapılan çalışmada amaç, Kesir ve Rasyonel sayıların öğretilmesinde karşılaşılan güçlükler ve giderilme yöntemleri temelinde ilköğretim yedinci sınıfta okutulmakta olan öğrencilerin kesirler ve rasyonel sayılar konusunda bilgi eksiklikleri ve kavram yanılgılarını belirlemek ve bunların giderilmesine katkıda bulunmak, ayrıca ilköğretim yedinci smıf öğrencilerinin matematik dersinde kullanılan ölçme ve değerlendirme teknikleri, teknolojiden yararlanma şekilleri konusunda düşüncelerini tespit etmektir. Bu çalışmada, genel olarak eğitim, öğretim, öğrenme, matematik, matematik öğretiminde kullanılan yöntem ve teknikler, ölçme ve değerlendirme, kavram yanılgıları ve kavram haritaları hakkında bilgi verilmiştir. Araştırma,2002-2003 eğitim-öğretim yılında İzmir ili Buca ilçesinde bulunan 10 ilköğretim okulu 384 yedinci smıf öğrencisi üzerinde yapılmıştır. Hazırlanıp uygulanan anketler sonucunda elde edilen veriler MS Excel, MS Word ve SPSS 1 1 0 programları yardımıyla tablolaştırılarak yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Xll ABSTRACT In order to quench the learning difficulties of the students in maths and the missing learnings behind their common faults and to realise the concept education, various kinds of teaching-learning facilities can be organized. For reason, different means can be used and various kinds of teaching materials can be improved. In order to get an impressive communication between the students and the teacher, it's assumed that under the light of the behavioral and cognitive approaches, the teaching materials could be more useful and effective. This communication includes the concepts that are thought in the units of Fractions and Rational numbers in the primary schools. The method helps the students to discover the knowledge by themselves, in an environment in which the teacher takes the responsibility of guidance. In the research that has been made, the aim is to find the thoughts of the students about how to make use of the technology, the measuring and evaluating techniques in the classes of 7 in the primary schools, the difficulties, faced while teaching the fractions and rational numbers and the techniques of getting rid of them. In this study, it has been informed about the education, teaching, learning, maths, the techniques and means used in teaching maths, measuring and evaluating, misconceptions, concept maps. The research has been done 384 7th year class students in Buca, İzmir in the education teaching year of 2003-2004. The datas which are obtained grom the questionnaires that were prepared and applied are commented with the help of MS Excel, MS Word and SPSS 1 1.00 programs.