İzmir Anakenti'nde kent içi arazi kullanımı ve kentlileşme bilincinin öğretimi
In İzmir metropolis of city lands use and teaching conciousness of urbanization
- Tez No: 145316
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NEVZAT GÜMÜŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: İzmir Kenti, kent içi arazi kullanımı, kentlileşme bilinci, The city of Izmir, using city lands, urbanization
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Sosyal Alanlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 231
Özet
vıu ÖZET Araştırma Başlığı: İzmir Anakentinde Kent îçi Arazi Kullanımı ve Kentlileşme Bilincinin Öğretilmesi, Araştırmacı Adı: Zinnur KARADENİZ, Kentler geliştikçe, nüfustan arttıkça bazı sorunlarla karşılaşmaktadır, izmir Anakenti de bu sorunları geniş çaplı bir şekilde yaşayan kentlerimizdendir. Bu çalışmada İzmir Anakenti' nde kent içi arazi kullanımının durumunu ve kentlileşme bilincini tespit etmeye çalıştık. İzmir'in 5000 yıllık bir tarihe sahip olduğu Bayraklı' da yapılan kazılardan elde edilen verilerle kesinlik kazanmıştır. Aynı zamanda kentin yerleşim çekirdeğini de bu bölge oluşturmaktadır. Daha sonra değişik sebeplerle kentin merkezi değişmiş son olarak turn Körfez' i çevreleyen bir deniz kenti ortaya çıkmıştır. Bu kentin en önemli sorunlarından birisi artan nüfusudur. Türkiye'de aşın göç alan kentlerdendir. 2000 yılı nüfusu Anakent'te 2.273.388' dir. Nüfus yoğunluğu ise 2.662 kişi/km2 dir. Nüfusun 2005' te 2.587.4 13' e, 2010'da ise yaklaşık 3 milyona çıkması beklenmektedir. Dolayısıyla yeni konut, kentsel alan, iş alanları, altyapı planlamaları, eğitim ve sağlık kurumları ihtiyacı baş göstermektedir. İzmir'de kentsel arazi kullanımında görülen problemlerin başında ise gecekondulaşma gelmektedir. Hızla artan kent nüfusuna barınma olanakları yeterli biçimde sağlanamamıştır. Bu yüzden kentin pek çok yerinde gecekondu semtleri ortaya çıkmıştır. Şu anda anakentin %50'den fazlası gecekondularca işgal edilmiştir. Kentin konut ihtiyacı yıllık 16.248 adettir. Bunun sağlanmaması gecekonduları daha da arttıracaktır. İzmir'de kentin gelişimi de ulaşım akslarına ve iş imkânlarına göre değişen oranlarda gerçekleşmektedir. Kuzey, doğu ve güney kesimi hızla gelişirken batı kesimi nispeten yavaş gelişmektedir. Sanayi alanları kuzeyinde ve doğusunda artarken batısında alışveriş merkezleri artış göstermektedir. Yeşil alan üretiminde kent ihtiyacının karşılandığını söylemek mümkünIX değildir. Metro hattının kuzeye doğru gelişmesi ve Çandarlı Limanı' nın yapılması kentin bu yönde gelişimini de hızlandıracaktır. Kentlileşme bilincinin geliştirilmesi açısından da çalışmaların sürdürülmesi gerekli görülmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Searching Topic: In Izmir Metropolis of city lands use and teaching consciousness of urbanization. Researcher Name: Zinnur KARADENİZ As the cities develop and population increase, cities face with same problems. Izmir is one of the metropolis that has such problems as we mentianed. With this research we try to find out the situation of using city lands and the consciousness of urbanization. The excavation which has done in Bayraklı, ancient town of Izmir, has shawn us the accurate data. At the same time this region forms the settlement seed of the city. After that because of various reasons centre of city changes and the last shape is the encircle the Gulf. The new name is 'city of sea'. The increasing population is the main an done of the most important problems of the city. Izmir is one of the city that has an over population. The population in Metropolis in 2000 is 2.273.388. Density of population is 2.262 person per km2. The population is going to be expected 2.587.413 in 2005, approximately 3 million in 2010. Because of this reason new buildings, urban areas, urbanın frastructures, schools and health instituations are needed. One of the main problem of the city is squatting. The more the population increase, the less providing shelterto the citizens. Most parte in city surraunded by slum area. As the reserch shows more then %50 percentages of city are occupied by squatterer. The necassity of houses are shown in number 16.248. If they didn't provide this expecting number of houses, the squatter house would increase and accupy the city. The development of the city changes according to the communication axle and possibilities of jobs areas. North, East and South parts of the city develops very rapidly but other parts especiall, West part develops slowly. Inustrial areas increases in North and east but on the other hand shopping centros increase inXI west. As well as the improve ment of the subway line through North of city and harbour of Çandarlı is going to provide gren areas and solve this problem of the city. The study would continue because it's necessary toprovide the consciausness of urbanization.