Alibey (Cunda) Adasında beşeri-ekonomik özelliklerin coğrafi bilgi sistemleri (CBS)yöntemiyle değerlendirilmesi
Evaluation of Alibey (Cunda) Island's human and economic characteristics by using geographic information systems (GIS)
  1. Tez No: 145450
  2. Yazar: ÖZER KESTANE
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HASAN ÇUKUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Coğrafya, Geography
  6. Anahtar Kelimeler: Alibey Adası, Coğrafi Bilgi Sistemleri, Veri Tabanı, Tematik Harita, Turizm Coğrafyası, Alibey Island, Geographical Information Systems, Database, Thematic Map, Tourism Geography
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Sosyal Alanlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Coğrafya Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 172
Özet
ÖZET Ege Bölgesinde, Balıkesir ilinin, Ayvalık ilçesi çevresinde bulunan toplam 22 adet ada içerisinde olan Alibey (Cunda) Adası, 23.36 km2 lik yüzölçümüyle Türkiye'nin 5. büyük adaşıdır. Alibey Adası 266 km2 yüzölçümüne sahip Ayvalık'ın %11.38'ine eşittir. Adanın kış nüfusu 2965 'tir. Kış nüfusu itibariyle Alibey Adası, Ayvalık nüfusunun %10.78'ine eşittir, %10.42'si yükseköğretim mezunu olan Alibey Adası nüfusunun ekonomik gelir kaynaklarının başında turizm, balıkçılık ve zeytincilik gelmektedir. Alibey Adasının büyük bir bölümünün tabiat parkı olarak sınırlandırılmış olması nedeniyle, yerleşmeler bu alan dışında kalan kesimlerde gelişmiş ve gelişmeye devam etmektedir. Turizm faaliyetleri deniz turizmi ile sınırlıdır. Adanın alternatif turizm etkinliklerine uygun hale getirilmesi için bilimsel çalışmalar yeterli olmakla birlikte Ayvalık çevresindeki turizm etkinliklerinin gölgesinde kalmaktadır. İklim verilerinin değerlendirilmesi, adanın ve çevresindeki antik kentlerin tanıtımı için iki ayrı program üretilmiştir. Adanın bütün beşeri ve ekonomik özellikleri NetCAD, coğrafi bilgi sistemleri programı ile veritabanına işlenmiştir. Veriler yardımıyla tematik haritalar üretilmiş ve sorgulamalar yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
uı ABSTRACT Alibey (Cunda) Island, located in the Aegean region in the city of Balıkesir, is the 5th biggest island (23.36 square kilometers), among the 22 islands located around Ayvalık. Alibey Island's area is equal to 11.38% of Ayvalık, and 266 square kilometres wide. Island's population is 2965 in winter and that is equal to 10.78% of the population of Ayvalık. Some of the main economic income resources are tourism, fishing and olive farming in Alibey Island that has university graduates, %10.42 of the population. Since a wide area of Alibey Island is a natural park area, settlements develop out of this natural park and continue developing Main tourism activities are limited by only sea tourism. Despite the scientific studies about creating the island suitable for the alternative tourism activities, the island is still behind the tourism of Ayvalık surroundings. Two software programs were written for the evaluation of the climate data and the presentation of the ancient cities on the island and the surroundings. Alibey Island's Human and Economic Characteristics are added to the database and by using Geographic Information Systems, NetCAD software. Thematic maps are generated and queries were made using these data.