Understanding the Alevi revival: A transnational perspective
Alevi uyanışını anlamlandırmak: Ulus ötesi bir yaklaşım
- Tez No: 145526
- Danışmanlar: PROF. DR. ERGUN ÖZBUDUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Sosyoloji, Political Science, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Ulusötesilik, Alevi Uyanışı, Alevilik, Almanya ve Türkiye, Transnationalism, Alevi revival, Alevi Politics, Germany and Turkey
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 157
Özet
ÖZET ALEVİ UYANIŞINI ANLAMLANDIRMAK: ULUSÖTESİ BİR YAKLAŞIM Mehmet Demiray Master, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ergun Özbudun Şubat 2004 Bu tez, Ulus ötesi Toplumsal Alan (UTA) kavramını merkeze alarak, Almanya ve Türkiye arasında kurulduğu iddia edilen UTA'nın özelliklerini tartışmaktadır. 1990 sonrası yaşanan Alevi Uyanışını örnek olay alan tez, UTA'yı Türkiye'deki siyasal gelişmeleri açıklamak için kullanmaktadır. Tez, Türkiye'deki ve Almanya'daki Alevi hareketini karşılaştırmalı olarak inceleyerek, Almanya 'daki Alevi hareketinin Türkiye'deki Alevi hareketi üzerindeki etkisini ve etkinliğini araştırmaktadır. Karşılaştırmalı analiz çerçevesinde; Alevilik Bildirgesi, Barış Partisi deneyimi ve Alevi-Bektaşi Temsilciler Meclisinin kuruluşu, örnek olaylar olarak seçilmiştir. Bu örneklerin kuruluş ve örgütlenme aşamalarında Almanya Alevi Örgütlerinin etkinliği araştırılmıştır. Temel olarak bu üç olay üzerinden, tez, Almanya'daki Alevi hareketinin Türkiye Siyasasını belirlemekte ihmal edilmemesi gereken bir öneme sahip olduğunu iddia etmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT UNDERSTANDING THE ALEVI REVIVAL: A TRANSNATIONAL PERSPECTIVE Mehmet Demiray M.A. Department of Political Science and Public Administration Supervisor: Prof. Dr. Ergun Özbudun February 2004 This thesis evaluates the concept of“Transnational Social Space”and investigates the characteristics of the claimed transnational space between Turkey and Germany. By taking the“Alevi Revival”of the 1990s as the case study, the thesis employs the concept of“Transnational Social Space”as an alternative explanation in the field of Turkish politics. By investigating the Alevi movement in Turkey and Germany in a comparative perspective, the thesis claims that the Alevi movement in Germany is an important factor affecting the direction of the Alevi movement in Turkey. In order to determine the effects of the Alevi movement in German on the Alevi movement in Turkey, the thesis takes three key events of the Alevi movement. These are, the Declaration of Alevism, theEstablishment of the Peace Party and the Constitutions of the Alevi-Bektashi Representative Council.