An investigation into the academic language needs of students at Yıldız Technical University and disciplinary teachers'attitudes towards English-medium instruction at the tertiary level
Yıldız Teknik Üniversitesi'ndeki lisans öğrencilerinin akademik dil gereksinimleri ve alan öğretmenlerinin yükseköğreniminde yabancı dille eğitime yönelik tutumları üzerine bir araştırma
- Tez No: 145546
- Danışmanlar: DR. JULİE MATHEWS AYDINLI, DR. MARTİN ENDLEY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Özel Amaçlı İngilizce, Akademik Amaçlı İngilizce, İhtiyaç Analizi, Yabancı Dille Eğitim, Alan/Bölüm Öğretmeni. ıx
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Dil Olarak İngilizce Öğretimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
ÖZET YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ' NDEKİ LİSANS ÖĞRENCİLERİNİN AKADEMİK İNGİLİZCE DİL GEREKSİNİMLERİ VE ALAN ÖĞRETMENLERİNİN YÜKSEKÖĞRENİMDE YABANCI DİLLE EĞİTİME YÖNELİK TUTUMLARI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA Cemile Güler Yüksek Lisans, Yabancı Dil Olarak İngilizce Öğretimi Bölümü Tez Yöneticisi: Dr. Julie Mathews Aydınlı Ortak Tez Yöneticisi: Dr. Martin J. Endley Temmuz 2004 Bu çalışmada, Yıldız Teknik Üniversite' sindeki lisans öğrencilerinin Akademik İngilizce Dil İhtiyaçları araştırılmıştır. Yıldız Teknik Üniversitesi Türkçe eğitim veren bir üniversitedir. Yakın bir tarihte, üniversitenin eğitim dili %30 İngilizce'den tamamen Türkçe'ye çevrilmiştir. Bu nedenle, bu çalışmanın ikinci amacı, Yıldız Teknik Üniversitesi' nde farklı bölümlerde eğitim vermekte olan alan öğretmenlerinin yüksek öğrenimde yabancı dille eğitim konusundaki görüşlerini almaktır. Çalışmada aşağıdaki sorular araştırılmıştır: 1. Yıldız Teknik Üniversite' sinde farklı bölümlerde lisans eğitimine devam etmekte olan öğrencilerin alan öğretmenlerinin görüşüne göre, Akademik İngilizce dil ihtiyaçları nelerdir? 2. Alan öğretmenlerinin görüşüne göre, farklı bölümlerdeki öğrenciler için hangi dil becerilerine öncelik verilmelidir? 3. Alan öğretmenlerinin Yüksek Öğrenimde yabancı dille eğitim konusundaki tutumları nelerdir? vııBu çalışma için gerekli olan veri, halen Yıldız Teknik Üniversite' sinde farklı fakültelerde görev yapmakta olan alan öğretmenlerinden toplanmıştır. Bu amaçla bir anket hazırlanmış ve 400 alan öğretmenine dağıtılmıştır. Cevaplanmış olan 254 ankete, frekans ve yüzde analizi, Ki-kare testleri, varyans analizi, ve Tukey testi uygulanmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, Yıldız Teknik Üniversitesi 'ndeki alan öğretmenlerinin büyük bir çoğunluğu bölümlerindeki öğrencilerin akademik çalışmalarında İngilizce'nin önemli olduğuna dair ortak bir karara varmıştır. Farklı bölümlerdeki ihtiyaç analizi sonuçları göz önüne alındığında, yabancı dil programlarında öncelik verilmesi gereken İngilizce dil becerisinin 'Okuma' olduğuna karar verilmiştir. Çok az sayıdaki alan öğretmeni diğer dil becerilerinin bölümlerindeki öğrencilerin lisans çalışmalarında gerekli olduğunu belirtmiştir. Yüksek Öğrenimde yabancı dille eğitim konusunda, alan öğretmenlerinin büyük bir çoğunluğunun alan derslerinde Türkçe kullanılması taraftarı olduğu görülmüştür. Yıldız Teknik Üniversitesi 'ndeki alan öğretmenlerinin büyük bir çoğunluğu lisans eğitiminin Türkçe yapılmasının öğrenciler için daha faydalı olduğuna inanmaktadır. Alan öğretmenlerinin bakış açısından, farklı bölümlerde eğitim görmekte olan lisans öğrencilerinin akademik İngilizce dil ihtiyaçlarını belirleme amacıyla yapılan bir çalışma, gelecek yıllarda yapılacak müfredat geliştirme çalışmalarına sağlam bir temel teşkil edecektir. Bu çalışmadan elde edilen veriler, var olan müfredatlar üzerinde gerekli değişiklikleri yapmak veya farklı bölümlerin ihtiyaçlarını göz önüne alarak yeni müfredatlar geliştirmek için kullanılabilir. Ayrıca, bu çalışmanın sonuçları, yabancı bir ülkede, anadili İngilizce olmayan akademisyenlerin eğitim vrııalanında İngilizce'nin rolü üzerine düşüncelerini yansıtacak ve benzer araştırmalara bilimsel veri oluşturacaktır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT AN INVESTIGATION INTO THE ACADEMIC LANGUAGE NEEDS OF STUDENTS AT YILDIZ TECHNICAL UNIVERSITY AND DISCIPLINARY TEACHERS' ATTITUDES TOWARDS ENGLISH-MEDIUM INSTRUCTION AT THE TERTIARY LEVEL Cemile Güler M. A., Department of Teaching English as a Foreign Language Supervisor: Dr. Julie Mathews Aydınlı Co-Supervisor: Dr. Martin J. Endley July 2004 This study investigated the Academic English language needs of students at Yıldız Technical University through the perspectives of their disciplinary teachers. Yıldız Technical University is a Turkish-medium university, where the language of instruction has recently been switched from partial English to full Turkish medium instruction. Therefore, the secondary aim of this study was to determine the attitudes of disciplinary teachers towards English-medium instruction at the tertiary level. This study attempted to answer the following research questions: 1. What are the Academic English language requirements of students studying in different departments at YTU through the perspectives of their content teachers? 2. According to the English language use requirements of content teachers, which skills should be given priority for the students of different disciplines? IV3. What are the content teachers' attitudes towards English-medium instruction at the tertiary level? Data were collected from the disciplinary teachers currently working in eight different faculties at Yıldız Technical University. In order to collect data, a questionnaire was prepared and delivered to 400 disciplinary teachers. The 254 completed questionnaires were analyzed using descriptive statistics, Chi-square tests, ANOVA tests, Post hoc Tukey tests and Crosstabs analysis for multiple comparisons among departments. The results of the study revealed that most of the content teachers at Yıldız Technical University agree on the importance of English in the academic studies of learners. Nevertheless, when the results concerning the Academic English requirements of different disciplines were considered, 'reading' was shown to be the required skill given most priority. Only a small number of disciplinary teachers reported that the remaining academic skills, i.e. writing, listening, speaking, were required for the academic studies of the learners in their departments. When the data results about English-medium instruction were evaluated, it was concluded that most of the content teachers at Yıldız Technical University are in favor of Turkish medium instruction and they believe that students should be taught in their mother tongue in their content courses. An investigation of the academic English language needs of students through the perspectives of disciplinary teachers may provide a sound basis for curriculum renewal projects in the future. Through this study, current curriculum may be modified and specific needs-based curricula may be implemented for different departments. Moreover, the results of this studymay provide empirical insights into the ways that non-native English speaking scholars in one country view the role of English in educational domain. Key Terms: English for Specific Purposes (ESP), English for Academic Purposes (EAP), Needs Analysis, English- medium Instruction, Disciplinary/Content Teachers. VI