Karkamis in the first millennium B.C.: Sculpture and propaganda
M.Ö. birinci binyılda Karkamis: Heykel ve propaganda
  1. Tez No: 145547
  2. Yazar: KADRİYE GÜNAYDIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İLKNUR ÖZGEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Arkeoloji, Archeology
  6. Anahtar Kelimeler: Karagmış Suriye Hitit, Geç Hitit, şehir devletleri, mimari, sanat, heykel, taş rölyef, kabartma, propaganda. vı, Karkamis, Syro-Hittite, Neo-Hittite, city states, architecture, art, sculpture, orthostat reliefs, propaganda. IV
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Arkeoloji ve Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 252
Özet
ÖZET M.Ö. BİRİNCİ BİNYILDA KARKAMIS: HEYKELVE PROPAGANDA Günaydın, Kadriye Master, Arkeoloji ve Sanat Tarihi Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. İlknur Özgen Mayıs 2004 Bu tez, Karkamis'ın mimari taş kabartmacıhğı ve anıtsal heykellerden oluşan sanatının şehrin yöneticileri tarafından propaganda amacıyla nasıl kullanıldığını irdelemektedir. Karkamis ve diğer“Suriye-Hitit”şehir devletlerinin Demir Çağ'daki jeopolitik konumu ve etnik yapısı, Karkamis'ın anıtsal sanatına yüklenen özel anlamı ortaya çıkartması açısından büyük önem taşır. Şehrin gerek mimari kalıntılarının, gerekse kabartma ve heykel dekorasyonuna ait buluntularının gözden geçirilmesi ve tanımı düşünce ve yorumlarımız için temel oluşturmaktadır. Özel sembolik ve fonksiyonel anlamlar taşıyan anıtsal kapı aslanları, yazıtla kaplı kapı pervazları ve kapı girişlerine yerleştirilen diğer taş kabartmalar bize bu anıtsal kapıların kentin kendisi ve ideolojilerini yansıtması açısından onun yöneticileri için önemini göstermektedir. Karkamis'ın anıtsal yazıtlarının incelenmesi bize metinlerin içeriği ve büyük taş bloklar üzerindeki kabartmaların temaları arasındaki uyumu ve.bağlantıyı göstermektedir. Anıtlar üzerine kaydedilen kraliyet unvanları ve atalara tapmatöreniyle ilişkilendirilen bir grup rölyef ve heykel, bir kimlik arayışı içinde olan devletlerini ve kendilerini tarihi bir miras ile ilişkilendirmek isteyen hanedan ve krallarca kullanmıştır. Demir Çağ'daki Karkamis şehri üzerine olan bu çalışmamız bize sosyo- politik faktörlerin anıtsal sanatın temel karakterlerini nasıl oluşturduğunu ve ona nasıl özel bir anlam ve işlev yüklediğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT KARKAMIS IN THE FIRST MILLENNIUM B.C.: Günaydın, Kadriye M.A., Department of Archaeology and History of Art Supervisor: Assoc. Prof. İlknur Özgen May 2004 This thesis examines how the monumental art of Karkamis, which consists of architectural reliefs and free-standing colossal statues, was used by its rulers for their propaganda advantages. The basic geo-politic and ethnic factors related to Karkamis and other“Syro-Hittite”city-states of the Iron Age are investigated in order to obtain insights about the meanings assigned to the monumental sculpture of Karkamis. Architectural remains of the city and their sculptural decoration are studied and reviewed to provide a basis for subsequent discussions and statements. Monumental portal-lions, inscribed door-jambs and other reliefs placed on principal gate-ways, bearers of symbolic and functional meaning, demonstrate the essential role of these monumental gates for the city and its rulers to announce their ideologies. A close analysis of local monumental inscriptions provides us the link between the content of texts inscribed on large stone blocks and the themes represented on orthostat reliefs. Royal titles inscribed on monuments as well as a mgroup of reliefs and statues associated with ancestral cult were used deliberately by the dynasties and rulers of the 1st millennium B.C. Karkamis to show their own and their state's connection to the past heritage, a key element in the search of identity. This case study on the Iron Age city of Karkamis reveals the importance of socio-political factors in forming the basic characteristics of monumental art and in creating its special meanings and functions.