An investigation of required academic writing skills used in English medium departments of Hacettepe University
Hacettepe Üniversitesi'nin İngilizce müfredatlı bölümlerindeki öğrenciler için gerekli olan akademik yazma becerileri üzerine bir araştırma
- Tez No: 145569
- Danışmanlar: DR. JULİE MATHEWS AYDINLI, DR. KİMBERLY TRİMBLE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: İhtiyaç Analizi, Akademik Amaçlı İngilizce, Anabilim Dalına Özel Dil Öğretimi. vı, Needs Analysis, English for Academic Purpose, Discipline Specific Language Teaching. IV
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Dil Olarak İngilizce Öğretimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
ÖZET HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ' NİN İNGİLİZCE MÜFREDATLI BÖLÜMLERİNDEKİ ÖĞRENCİLER İÇİN GEREKLİ OLAN AKADEMİK YAZMA BECERİLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA Füsun Yazıcıoğlu Yüksek Lisans, Yabancı Dil olarak İngilizce Öğretimi Bölümü Tez Yöneticisi: Dr. Julie Mathews Aydınlı Ortak Tez Yöneticisi: Dr. Kimberly Trimble Temmuz 2004 Bu çalışma Hacettepe Üniversitesi 'nin %100 İngilizce müfredatlı bölümlerindeki öğrencilerin akademik yazma becerileri ihtiyaçlarını araştırmıştır. Ayrıca, öğrencilerin bulundukları ana bilim dallarına göre, bu ihtiyaçlann ne derece farklılık gösterdiği üzerinde de çalışılmıştır. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi ile İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümünde görevli 70 öğretim üyesinden 54'ü bu çalışmaya katılmıştır. Bulgular bir anket çalışması ile elde edilmiş ve analizi de Sosyal Bilimler için İstatistik Paketi (9.0) ile analiz edilmiştir. Her iki anabilim dalindaki öğretim üyelerimiz iyi yazma becerisini akademik başarı için önemli gördüklerini belirttikleri halde, bulgular göstermiştir ki, akademik yazma becerilerinde yeterli olmak tıp fakültesinde önemli değildir, ama iktisatfakültesinde gereklidir. Genel olarak, her iki anabilim dalinda ki öğretim üyelerimiz, maalesef, öğrencilerinin şu andaki yazma becerilerini yetersiz görmektedir ve iktisat fakültesi öğretim üyeleri öğrencilerinin yazma becerileri konusuna tıp fakültesi öğretim üyelerine kıyasla daha eleştirisel yaklaşmışlardır. Uygulanan janrlara göre de bölümler arasında bazı farklılıklar vardır. Bu farklılıklar anabilim dallan arasında ayrım yapıp anabilim dallarına özgü uygulama gerektirmemektedir. Genel akademik yazma becerileri de her iki anabilim dalı öğretim üyeleri tarafından öğrencilerin yazılarının kalitesi açısından önemli kabul edilmiştir. Bu sonuçlar baz alınarak, bu becerilerin Hacettepe Üniversitesi'n de ki yazma becerileri dersleri kapsamında ele alınması gerektiği söylenebilir. Diğer mümkün tavsiyeler arasında ekstra seçmeli dersler konulması ya da İktisat Bölümü öğrencileri için dersler eklenmesi olabilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT AN INVESTIGATION OF REQUIRED ACADEMIC WRITING SKILLS USED IN ENGLISH MEDIUM DEPARTMENTS OF HACETTEPE UNIVERSITY Füsun Yazıcıoğlu M. A., Department of Teaching English as a Foreign Language Supervisor: Dr. Julie Mathews Aydınlı Co-Supervisor: Dr. Kimberly Trimble July 2004 This study investigated the academic writing needs of students through the perspectives of content teachers in the two 100% English medium departments of Hacettepe University. To what extent the English writing requirements of the students differ in accordance with the disciplines was also examined. Out of 70 content teachers in the departments of medicine and economics, 54 participated in this study. The data were collected by means of a questionnaire and analyzed using the Statistical Package for the Social Sciences (SPPS 9.0) Although the content teachers in the two disciplines declared that writing well is essential for students' overall academic success in their disciplines, the findings revealed that being proficient writers is less important in the medicine faculty, than in the economics department. In general, the teachers in both disciplines find their students' current success in writing to be inadequate, though the economics faculty are more critical of their students' writing abilities than are the medical teachers. In interms of writing genres, there are some differences between disciplines, though not necessarily sufficient ones to warrant implementing discipline-specific writing courses at Hacettepe University. With respect to general academic English writing skills, however, all the content teachers agree that they are important for students. Based on this finding it is concluded that these skills should continue to constitute the framework for the writing courses at Hacettepe University. Other possible recommendations are for the establishment of extra elective or adjunct courses for the economics students.