The post-Byzantine legal tradition: In theory and in practice
Bizans sonrası kanun yapma ve uygulamada Bizans Hukuk geleneği
- Tez No: 145556
- Danışmanlar: PROF. DR. EUGENİA KERMELİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Tarih, Law, History
- Anahtar Kelimeler: Bizans Sonrası Hukuk, Bizans Hukuku, Nomokritirion iv, Post-Byzantine Law, Byzantine Law, Nomokritirion m
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
ÖZET Bizans Sonrası Kanun Yapma ve Uygulamada Bizans Hukuk Geleneği Merlino, Mark M.A., Tarih Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Eugenia Kermeli Haziran 2004 Bu tez zaman içindeki gelişimiyle Bizans hukuk geleneğinin ana özellik ve öğelerinin taslağını çizer ve bu hukuk geleneğinin artık Bizans İmparatorluğu yokken özellikle aile hukuku konusunda nasıl değiştiğini anlatır. Bu tez bir 17. yüzyıl Bizans sonrası kanun koleksiyonu olan Nomokritirion'u detaylı olarak tahlil eder ve Nomokritirioriun içeriğinin diğer Bizans sonrası kanun koleksiyonlarından uygulamada nasıl farklı olduğunu anlamak için bu koleksiyonu dönemin diğer hukuk kaynakları ile karşılaştırır. Bu tezin asıl savı Osmanlı'daki Nomokritirion gibi Bizans sonrası kanun koleksiyonların eski Bizans koleksiyonlarının basitleştirilmiş modifikasyonları olduğudur. Bizans sonrası kanun koleksiyonları sadece kilisenin yasal yargılama yetkisinin bulunduğu alana dair içeriği kapsıyordu ve arkaizmleri içerip genellikle toplumun İslamlaşmasına dair konuları işlemezken o döneme ait yasal gerçeklikleri de tümüyle yansıtmıyordu.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The Byzantine Legal Tradition after Byzantium: In Theory and in Practice Merlino, Mark M.A., Department of History Supervisor: Prof. Dr. Eugenia Kermeli June 2004 This thesis outlines the main characteristics and components of the Byzantine legal tradition, as it evolved in time, and how this legal tradition changed once there was no longer a Byzantine Empire, particularly in terms of family law. This thesis will analyze in detail the family law section of one 1 7th century post-Byzantine law code, the Nomokritirion, and compare this law code to other legal sources from the period, in order to see how the content of the Nomokritirion differed from post-Byzantine law in practice. The main argument of the thesis is that post-Byzantine law codes in the Ottoman Empire, such as the Nomokritirion, were simplified modifications of earlier Byzantine law codes. Post-Byzantine law codes only addressed matters in which the church had legal jurisdiction and they do not entirely reflect the, then, contemporary legal realities, as they both contained archaisms and generally did not address issues related to the Islamization of society.