Key exchange methods in ad hoc networking
Tasarsız ağlarda anahtar değişim metodları
- Tez No: 145557
- Danışmanlar: PROF. DR. ÇETİN KAYA KOÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Tasarsız Ağlar, Anahtar Oluşturma, Anahtar Değişimi, Blue tooth iv, Ad-Hoc Networks, Key Establishment, Key Exchange, Bluetooth m
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Işık Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
ÖZET TASARSIZ AĞLARDA ANAHTAR DEĞİŞİM METODLARI Cihan, Murat Tasarsız ağlar, daha önceden bir düzenleme gerektirmeden kurulabilen ağ yapıları dır. Sadece iki veya daha fazla iletişim aracının biraraya gelmesiyle hemen ve heryerde kurulabilir. Bu ağ yapısında yeni üyelerin ağa katılmasıveya üyelerin ağdan ayrılmasıözel bir çaba gerektirmez. Günümüzde cep telefonu ve buna ben zer mobil iletişim araçlarının gelişmesi ve yaygınlaşmasıyla, özellikle kablosuz mo- bil tasarsız ağ (mobile ad hoc network - MANET ) teknolojisi de kullanım alan ları bulmuştur. Bu çalışmada, tasarsız ağların kurulması veya yeni üyelerin dahil olması esnasında, güvenli iletişim açısından gerekli olan şifreleme anahtarlarının oluşturulması ve paylaşılması konuları ele alınmıştır. Günümüzde cep telefonları, dizüstü bilgisayarlar ve avuçiçi bilgisayarlar gibi araçlarda yaygın olarak bulunan Bluetooth kablosuz iletişim teknolojisi kullanılarak, platform bağımsız olan Java proglamlama diliyle, akademik çalışmalar için uygun olan Linux işletim sistemi üzerinde bir program geliştirilmiştir. Bu sayede,“ güvenli bir ortamda nasıl şifreleme anahtarlarıoluşturulup dağıtılmalıdır”konusunda çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT KEY EXCHANGE METHODS IN AD HOC NETWORKS Cihan, Murat Ad hoc network is a networking structure, which does not require a previous con figuration or adjustment. Such a network can be established anywhere and anytime, when just two or more communication devices come across. In this network struc ture, there is no special effort needed for new node join or node leave. Currently, mobile ad hoc networks (MANET) found application areas, due to the progress in mobile communication devices such as cellular phones. In this work, we have examined establishing and sharing session keys, which are essential for secure com munication, during establishment of ad hoc networks or extending the network by a new node. We have developed a software program on Linux operating system, im plemented in Java programming language, using Bluetooth wireless communication technology which is mostly available on current cellular phones, notebook and palm computers. Thus, we have studied on“How to establish and distribute session keys in a secure environment”.