Teachers' and students' perceptions of teachers' task-related motivational strategy use and students' motivation levels
Öğretmen ve öğrencilerin öğretmenlerin aktivitelerle ilgili motive edici strateji kullanımı ve öğrencilerin motivasyon düzeyleri ile ilgili algılamaları
- Tez No: 145558
- Danışmanlar: DR. KİMBERLY TRİMBLE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Motivasyon, Motivasyon Stratejileri, Aktivite, Algılamalar. VIII, Motivation, Motivational Strategies, Tasks, Perceptions
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Dil Olarak İngilizce Öğretimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
ÖZET ÖĞRETMEN VE ÖĞRENCİLERİN ÖĞRETMENLERİN AKTİVİTELERLE İLGİLİ MOTİVE EDİCİ STRATEJİ KULLANIMI VE ÖĞRENCİLERİN MOTİVASYON DÜZEYLERİ İLE İLGİLİ ALGILAMALARI Kurt Taşpınar, Havva Yüksek Lisans, Yabancı Dil Olarak İngilizce Öğretimi Bölümü Tez Yöneticisi: Dr. Kimberly Trimble Ortak Tez Yöneticisi: Dr. Bill Snyder Jüri Üyesi: Dr. Necmi Akşit Haziran 2004 Bu çalışma Anadolu Üniversitesi, Yabancı Diller Yüksekokulu' ndaki öğretmen ve öğrencilerin öğretmenlerin aktivitelerle ilgili motive edici strateji kullanımıyla ilgili algılamalarını araştırmaktadır. Çalışma ayrıca öğrencilerin motivasyon düzeyi ile ilgili algılamaları da öğretmenlerin strateji kullanımı ile ilişkisi açısından incelemektedir. Rasgele seçilmiş 13 öğretmen ve bu öğretmenlerin girdiği sınıflardan seçilmiş 261 öğrenciye anket uygulanmıştır. Anketten elde edilen veriler niceliksel olarak analiz edilmiştir. Çalışmanın sonuçlan öğretmen ve öğrenci algılamaları arasında önemli farklılıklar ortaya koymuştur. Çalışma öğretmenlerin kendi strateji kullanımlarıyla ilgili algılamaların öğrencilerinin algılamalarından daha olumlu olduğunu göstermiştir. Öğretmenler ayrıca öğrencilerin motivasyon düzeylerini öğrencilerden vııdaha yüksek değerlendirmişlerdir. Öğretmenlerin kendi motivasyon düzeyleri ile ilgili algılamalarıyla öğrencilerinin motivasyon düzeyleriyle ilgili algılamaları arasındaki karşılaştırma düşük bir ilişki ortaya çıkarmıştır. Öğrencilerin kendi motivasyon düzeyleri algılamalarıyla öğretmenlerin aktivitelerle ilgili motive edici strateji kullanımı algılamaları arasındaki karşılaştırma da düşük bir ilişki ortaya çıkarmıştır. Öğretmenler öğrencilerin motivasyon düzeylerinden bağımsız olarak aktivitelerle ilgili motive edici stratejileri genel bir şekilde kullanmaktadırlar.Oysa ki, öğretmenler sınırlarındaki öğrenmeyi kolaylaştırmak için derslerini planlarken ve aktiviteleri seçerken öğrencilerinin motivasyon düzeylerini göz önünde bulundurmalılardır. Öğrencilerin öğretmenlerin strateji kullanımıyla ilgili algılamalarına dayalı olarak, öğrencilerin ilgi, ihtiyaçlarına ve yeteneklerine hitap eden aktİviteler kullanılmalıdır. Bu çalışma motivasyon kavramına sınıfın içinden bir konu olarak yaklaştığı için materyal geliştirme projelerine katkıda bulunabilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT TEACHERS' AND STUDENTS' PERCEPTIONS OF TEACHERS' TASK- RELATED MOTIVATIONAL STRATEGY USE AND STUDENTS' MOTIVATION LEVELS Kurt Taşpmar, Havva M. A., Department of Teaching English as a Foreign Language Supervisor: Dr. Kimberly Trimble Co-Supervisor: Dr. Bill Snyder Committee Member: Dr. Necmi Akşit June 2004 This thesis explores teacher and student perceptions of teachers' task-related motivational strategy use at Anadolu University School of Foreign Languages. It also investigates the relationship between students' perceived motivation levels and teachers' task-related motivational strategy use. Questionnaires were administered to gather data from 13 randomly chosen teachers and 261 students who were taught by the teachers involved in the study. Data were analyzed quantitatively. The findings of the study revealed significant differences between teacher and student perceptions. Teachers' perceptions of their strategy use related to tasks were more positive than students' perceptions. Teachers also rated their students' motivation levels higher than the students. A comparison of teachers' perceptions of their strategy use and their students' motivation levels indicated a low correlation.Students' perceptions of their own motivation levels and their teachers' task-related motivational strategy use revealed a low correlation as well. Teachers use task-related strategies generically regardless of their students' motivation levels. However, teachers should take their students' motivation into account while designing their courses and selecting the tasks they will use to foster learning in their classrooms. Based on students' perceptions of teachers' strategy use, tasks addressing to students' needs and interests and current abilities should be used. The findings of this study can contribute to the material development projects as it approached the concept of motivation as a practical classroom issue.