An olg model of production with cash-in-advance constraints
Peşin para kısıtlı bir çakışkan nesiller üretim modeli
  1. Tez No: 145703
  2. Yazar: AYŞE MÜJDE SÜREL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMAİL SAĞLAM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Azalan verimler, çakışan nesiller, kısıtlı katılım, paranın süper- nötrlüğü, peşin para kısıtı, Cash-in-advance, decreasing returns, limited participation, overlapping generations, superneutrality of money. IV
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Boğaziçi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ekonomi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 46
Özet
Peşin Para Kısıtlı Bir Çakışan Nesiller Üretim Modeli Ayşe Müjde Sür el Bu tezde, çakışan nesillere sahip işçi ve üreticilerden oluşan, peşin para kısıtı altındaki bir ekonomide rekabetçi dengenin varlığı ve tekliği.gösterilmiştir. Mo delde, üretitiler ölçeğe göre azalan verimler teknolojisine sahiptir ve hem üreticiler hem de tüketiciler emek ve mal piyasalarında likidite kısıtı ile karşı karşıyadır. Parasal dengenin varlığı için gerekli ve yeterli koşullar sunulmuş ve ekonomideki denge karakterize edilmiştir. İşçilerin ve üreticilerin sayılarındaki, üreticilerin za man tercihindeki ve paranın artış hızındaki değişimlerin denge üzerindeki etkileri incelenmiştir. Analiz, paranın süper-nötr olmadığım ve paranın artış hızındaki bek lenen yükselişlerin parasal transferlerin genç ve yaşlı üreticiler arasındaki dağılımına göre, ekonomiyi genişletici yada daraltıcı etkilere yol açabileceğini ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
An OLG Model of Production with Cash-In- Advance Constraints by Ayşe Müjde Sürel This thesis shows the existence of the unique competitive equiHbrium in a cash- in-advance economy involving overlapping generations of producers and workers. Producers have decreasing returns to scale technologies, and both producers and workers face Hquidity constraints in the factor and good markets. Necessary and sufficient conditions for the existence of the monetary equilibrium are stated and the equihbrium is fully characterized. Effects of changes in the time preference of the producers, the number of producers, the number of workers and the money growth rate on the equihbrium are analyzed. The analysis reveals that money is not superneutral and that anticipated increases in the growth rate of money may lead to expansionary or contractionary impacts on the economy depending on the allocation of money transfers between young and old producers.