The decline of the center right parties in Turkey in the 1990s: Value change or resentment?
Türkiye'de merkez sağ partilerin 1990'lardaki çöküşü: Değerlerin değişmesi mi hoşnutsuzluk mu?
- Tez No: 145709
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Merkez sağ, DYP, ANAP, seçimler, siyasi partiler, Center right, DYP, ANAP, elections, political parties. IV
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Boğaziçi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Türkiye'de Merkez Sağ Partilerin 1990'lardaki Çöküşü: Değerlerin Değişmesi mi Hoşnutsuzluk mu? Gizem Arıkan Türkiye'de merkez sağ partiler 19901ar boyunca kademeli olarak oy kaybına uğramışlardır. Bu kayba aşırı sağ partilere verilen oyların artışı eşlik etmiştir. Bu trendi açıklamaya çalışan iki genel tartışma söz konusudur. Bunlardan birincisi dini ve milliyetçi değerlerin ile muhafazakarlığın artmasının merkez sağ partilerin çöküşündeki en önemli neden olduğunu savunur. Diğer tez ise merkez sağ partilere karşı duyulan hoşnutsuzluğun tepki oyları olarak aşırı sağ partilere yöneldiğini savunmaktadır. Ancak 1991, 1996 ve 2001'de gerçekleştirilen Dünya Değerler Araştırması ile 2001 yılında gerçekleştirilen Avrupa Değerler Araştırması verilerinin analizi merkez sağ partilerin oy kaybının dini ve muhafazakar değerlerin yükselmesiyle doğrudan bağlantılı olamayabileceğini göstermektedir. Bilakis bu partilerin seçmen profilleri, Türk halkının değer değişimi trendini yakalamış gözükmektedir. Diğer taraftan, kendilerini sol-sağ skalasının merkezinde gören ancak diğer tüm insanlardan daha hoşnutsuz olan insanların gittikçe artması dikkat çekicidir. Bu bulgular, merkez sağdan kaçışın gerçekte merkezde duran ve oldukça memnuniyetsiz ve hoşnutsuz olan seçmenlerden kaynaklandığını öngörmektedir.
Özet (Çeviri)
The Decline of the Center Right Parties in Turkey in 1990s: Value Change or Resentment? by Gizem Ankan The center right parties in Turkey have gradually lost support throughout the 1990s. This decline is accompanied by the rise of electoral support for extreme right parties. There are broadly two main arguments that attempt to explain this trend. The first one argues that rise in religiosity and conservative values are the main source of decline of the center right parties. The other thesis put forward the resentment of the electorate for the center right parties have been channeled to extreme right parties as protest votes. Nevertheless, the analysis of the World Value Surveys conducted in 1991, 1996 and 2001 as well as the European Values Survey of 2001 suggests that the loss of support for the center right does not necessarily stem from rise in religious sentiments and conservative values. On the contrary, the voter profiles of these parties follow the trends of value changes of Turkish public in general. On the other hand, the existence of an ever-growing group of people who place themselves at the center of the left right spectrum but are among the most discontented of all is remarkable. These findings suggest that flight from center right might in fact be created by the voters who remain at the center but show high levels of dissatisfaction and resentment.