The rise and decline of center right parties in Turkey
Türkiye'de merkez sağ partilerin yükselişi ve gerilemesi
  1. Tez No: 513427
  2. Yazar: HASAN TEKİN ENEREM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FEROZ AHMAD
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Merkez sağ, Türk Siyasi Hayatı, Siyasi partiler, Türkiye'de merkez sağ partiler, Center Right, Turkish Political Life, Political Parties, Center Right Parties in Turkey
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 224
Özet
Siyasi partiler demokrasiye geçiş sürecinden itibaren dünya siyasetinde ve ülke siyasetlerinde her daim önemli bir yer tutmuştur. Siyasi partiler, dünya siyasetinde gelişen ve değişen akımlara göre mevzilenmiş ve geliştirdikleri politikalar ile kendi iç siyasetlerini bu akımlara göre şekillendirmişlerdir. Bu süreçte ideolojik akımlara göre ortaya çıkan yeni partiler olduğu gibi mevcut partilerin de dönüşüm yaşadıkları ve dünya siyasetine hâkim olan ideolojilere paralel politikalar geliştirmeye başladıkları da görülmüştür. Siyasi partilerin özelliklerini etkileyen bir faktör dünya siyaseti ve egemen olan ideolojilerin etkisi olmakla birlikte diğer bir etken ise ülkenin vatandaşlarının sahip olduğu siyasi kültürdür. Siyasi kültür bir ülkedeki siyasi partilerin, seçmenlerin ve adayların davranışlarına göre şekillenen ve bunun çerçevesinde mevcut siyasi partileri etkileyen en önemli faktörlerden birisidir. Ülkelerin vatandaşlarının bulundukları coğrafyanın da etkisiyle geliştirdikleri siyasi kültür sonucunda, siyasi partilerin de kendilerini bu siyasi kültüre göre tanımlamaları gerekliliği ortaya çıkmıştır. Sonuç itibariyle partiler, ortaya çıktıkları ülkenin siyasi kültürü, dünya siyasetindeki gelişmeler ve dönemin hâkim ideolojisinin kesişim noktası olacak özelliklerle ortaya çıkmakta veya partiler kendilerini bu yönde dönüştürmektedirler. Merkez sağ partiler de dünyada bu üç faktörün kesişimi sonucunda ortaya çıkmıştır. Merkez sağ partiler her ne kadar ortak özellikler gösterse de bu partilerin özellikleri ülkeden ülkeye değişiklik göstermektedir. Bu tez çalışmasında, merkez sağ partilerin genel özellikleri tanımlanacaktır. Bununla birlikte şu sorulara cevap aranacaktır: Türkiye'de merkez sağ partilerin özellikleri nelerdir? Türkiye'de merkez sağ partilerin gelişim süreçleri nasıl gerçekleşmiştir ve Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde yer alan ve kendisini merkez sağ olarak tanımlayan partilerden hangileri merkez sağ partilerin özelliklerini göstermektedir? Türkiye'de merkez sağ partilerin yükselişi ve çöküşü hangi zaman aralığında nasıl olmuştur?
Özet (Çeviri)
Political parties have always played a significant place in world politics as well as country politics ever since the transition to democracy. Political parties have been deployed according to developments and changing movements in world politics, as their internal politics are shaped in conformity to these relevant movements in world. As there are new political parties emerging with the influence of ideological movements, it has recently been observed that many already existing parties have gone through a process of transformation and started to develop policies that are pretty much in parallel to ideologies preponderating world politics. While world politics and ideologies dominating the world are significant factors affecting features of political parties, another noteworthy factor is political culture of citizens in a given country. Political culture is one of the most important factors shaped according to behaviors of political parties, electorate and candidates in a country and it has a major influence on political parties. As a result of political culture citizens of a country develop with the effect of the geography, political parties are often required to define themselves in accordance with that political culture. Consequently, political parties emerge or transform with common features pertaining to political culture of the relevant country, developments in world politics and accepted ideology. Center right parties have emerged as a result of an intersection of these three factors, as well. Although center right parties exhibit common features, their features are variable and depend on a given country. The aim of this dissertation is to explore the general features of center right parties. Along with this, answers will be sought for the following questions: What are the features of center right parties in Turkey? How center right parties have developed in Turkey? Which parties in the Grand Turkish National Assembly identifying themselves as center right exhibit features of center right parties, indeed? What is the time range for the rise and collapse of center right parties in Turkey?