Market power and purchasing power parity: A general equilibrium model
Pazar gücü ve satınalma paritesi: Bir genel denge modeli
  1. Tez No: 145723
  2. Yazar: HAKAN VURAL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NEİL ARNWİNE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Pazar Gücü, Satınalma Paritesi, Eksik Rekabet iv, Market Power, Purchasing Power Parity, Imperfect Competition m
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 44
Özet
ÖZET PAZAR GÜCÜ VE SATESfALMA PARİTESİ: BİR GENEL DENGE MODELİ Vural, Hakan Yüksek Lisans, İktisat Bölümü Tez Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. Neil Arnwine Eylül, 2004 Bu tezde, bütçe sınırlı Lucas ağaç modeli kullanılarak pazar gücünün döviz kurlarına olan etkisi bir denge modelinde incelenmiştir. Döviz kuru seviyesini açıklayan en temel hipotez, paranın her ülkede aynı miktarda mal alması gerektiğini öne süren satmalına gücü paritesidir. Döviz kurları üstündeki çalışmalar uluslararası piyasalarda eksik rekabetin önemini inceleyen bir yöne doğru kaymıştır. Uluslararası iktisat alanında, döviz kurlarındaki değişim sonucu ithal ve yerel malların fiyatlarındaki tepkileri açıklamak için eksik rekabet modelleri kurulmuştur. Bu çalışmada yerel ve yabancı firmaların eksik rekabet ortamdaki ilişkisi pazar gücü adı altında incelenmiştir. Yaptığımız bu teorik analiz, pazar gücünün ihraç ve ithal malların fiyat ve bağıl tüketim oranlarını bulur. Bulduğumuz sonuçlar, pazar gücünün bir ülkenin tüketim kalemindeki malların yerel ve ithal cinsinden bağıl tüketim oranlan konusunda belirleyici olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MARKET POWER AND PURCHASING POWER PARITY: A GENERAL EQUILIBRIUM MODEL Vural, Hakan Master of Economics Supervisor: Asst. Prof. Neil Arnwine September, 2004 In this thesis, the effect of market power on exchange rate is analyzed in a general equilibrium Lucas's tree type model. The basic hypothesis that explains the level of the exchange rate is the Purchasing Power Parity (PPP), which predicts that money has the same purchasing power in each country. Research on exchange rates and goods prices has moved to an examination of the importance of imperfect competition in international markets. In the field of international economics, models of imperfect competition have been proposed to explain the response of import and import-competing prices to exchange rate changes. In this study imperfectly competitive relation between foreign and domestic firms is investigated under market power. Our theoretical analysis defines and measures the effects of market power on export and import prices and their relative amounts. Our results indicate that market power affects the composition of a country's consumption in terms of import and domestically produced goods because of the effect on the prices at home and abroad.