Origins of pottery technology in the Near East
Yakın Doğuda seramik teknolojisinin kökenleri
- Tez No: 145785
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MARİE HENRİETTE GATES
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Arkeoloji, Sanat Tarihi, Archeology, Art History
- Anahtar Kelimeler: pottery, technology, invention, innovation, PPNB, EPN, Near East, pastoralisin, domestication, exchange, settlement change, clay familiarity, plaster making, pyro-technology, clay vessels, social complexity, environment, choice m
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Arkeoloji ve Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 279
Özet
Bu tez çalışmasının amacı seramik teknolojisinin keşfi ve yol açtığı değişimin; Seramik öncesi Neolitik B döneminde, özelliklede Geç ve Son Seramik öncesi Neolitik B ve Yakındoğu'da Erken Seramikli Neolitik dönemde, araştırılmasıdır. Bu çalışmada kullanacağım yaklaşım pişmiş toprak eşyaların üretiminin kökenleri ile ilgili çeşitli faktörlerin incelenmesine yöneliktir. Bunlar. l.Bu üretimin Seramik öncesi Neolitik B ve Erken Seramikli Neolitik toplumlarındaki konteksti; 2.Seramik teknolojisi kullanımının yaygın hale gelmesinden önce münferit olarak keşfi ve üretiminin tarihsel gelişimi; 3.Erken dönem teknolojisi4.Üretilen malların sirkülasyonu, kültürel ve teknolojik değişim; 5. Yerleşim planlarının değişmesi ve göç hareketleri; ö.Hayvanların evcilleştirilmesi ve pastoralizmin doğuşu; 7.Etno-arkeolojik karşılaştırmalar; 8. Ekolojik şartlar; 9. Sosyal seçim. Geniş ölçekte, seramik teknolojisinin kökenleri yukarıda sayılan bütün faktörlerle etkileşim içindedir ve bu faktörler biraraya gelmeksizin seramik teknolojisinin doğuşu mümkün olamazdı. Anahtar kelimeler : Seramik, teknoloji, keşif, yenilik, PPNB, EPN, Yakın Doğu, pastoralism, evcilleşme, değiş-tokuş, yerleşim değişimi, kil benzerliği, hamur yapımı, ısı teknolojisi, kil eşyalar( pişmiş toprak eşyalar), sosyal güçlükler, çevre, seçim iv
Özet (Çeviri)
The objective of this thesis is to research the invention and innovation of pottery technology in the Pre-Pottery Neolithic B, in particular the Late and Final Pre- Pottery Neolithic B and Early Pottery Neolithic in the Near East. My approach will involve examining the various factors that are involved with the origins of clay vessel manufacture including: 1) the context of this event like the Pre-Pottery Neolithic B and Early Pottery Neolithic Societies; 2) the history of clay vessel manufacture such as the sporadic invention of pottery before its widespread adoption; 3) preceding technology; 4) circulation of goods and cultural and technological change; 5) settlement pattern change and movements of people; 6) domestication of animals and emergence of pastoralisin; 7) ethno-archaeological comparisons; 8) ecological conditions; 9) social choice. The origins of pottery technology on a large scale are interrelated to all of these factors, and would not have emerged without all of these circumstances in place.