Historical evolution of shopping areas
- Tez No: 14583
- Danışmanlar: DOÇ.DR. SEVGİ AKTÜRE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: Alışveriş alanı, ticari aktiviteler tarihsel geçmiş, Sanayi Devrimi, alışveriş merkezi.merkezi iş alanı, yayalaştırma, Shopping area, retailing activities, his to rical background, Indus t rial Revolution, shoppi ng centre, central business district. pedestrianization
- Yıl: 1991
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 285
Özet
TİCARET MERKEZLERİNİN TARİHSEL EVRİMİ ÖZDEMİR, Ayşe Dilek Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Şehir Planlama Program, Y. Lisans Tezi Tez Yöneticisi : Doç. Dr. Sevgi AKTÜRE 285 Sayfa, Haziran 1991 ÖZET Bu çalışma, eski çağlardan günümüze kadar, alışveriş alanlarının kent, makroformu üzerindeki etkinliğinle değişmiş olmasına rağmen; ticaretin her zaman yaya ölçeğinde kalmış olduğunu ve alışveriş alanlarının canlılığının daima yayaların serbest dolaşımı ve sosyo-kültürel aktivitelerle sağlandığını göstermeyi amaçlamaktadır. Sanayi Devrimine kadar,“Sanayileşmemiş Kent”in bir özelliği olarak; alışveriş alanları, politik ve dini kurumlarla beraber kent merkezlerinin şekillenmesinde etkin olmuş ve çoğunlukla, prestijli merkezi alanlarda, yer seçmislerdir. 19. yüzyılda, Sanayi Devrimine bağlı olarak kent merkezindeki dönüşümler ve teknolojik. gelişmeler sonunda alışveriş alanlarının morfolojisinde değişiklikler meydana gelmiştir. 19. yüzyıl sonunda otomobil ve gökdelenin ortaya çıkışı kent merkezlerinin profilinde değişiklikler yaratılmıştır. 20. yüzyılda merkezi iş, alanındaki dikey gelişim ve artan araç sahipliğinin bir sonucu olarak kent merkezlerinde ciddi problemler ortaya çıkmıştır.Sonuç olarak, ticaret alanlarının canlılığını arttırmak için Amerika'da banliyölerde alışveriş merkezleri, Avrupa'da ise kent merkezlerinde geniş ölçekli yayalaştırma olan nokta, tıpkı eski çağlardaki agora örneğinde olduğu gibi“yayaların serbest dolaşımını”sağlayarak canlı alışveriş merkezleri yaratmaktır. Benzer dönüşümler Türkiye'de de artan araba sahipliği ve yüksek ve orta -yüksek gelir gruplarının metropolitan merkezlerdeki desantralizasyonuna bağlı olarak ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
HISTORICAL EVOLUTION O! ÖZDEMİR, Ayşe Dilek Faculty of Architecture Department Of City and Regional Planning City Planning Program, M.S. Thesis Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Sevgi AKTÜRE 285 Pages, June, 1991 ABSTRACT This study aims to prove that the dominance of shopping areas on the general layout of cities has been changed from ancient times till today; but retailing activities have always been in the pedestrian scale and the shopping areas all the time have been kept alive by the free movement of pedestrians together with the sociocultural activities. Until the Industrial Revolution, as a feature of the“pre- industrial city”, shopping areas together with the political and religious institutions were predominant in shaping the city centres and they mostly occupied prestigious central locations, In the 19th century, changes in the morphology of shopping areas came into being due to the transformations in city centres and technological improvements which took place after the Industrial Revolution. At the end of the 19th century, the invention of skyscraper and automobile changed the profile of city centres. In the 20th century, as a consequent of the vertical extension of the city cent re; s together with the increasing number of vehicles, serious problems in the CBDs came into being. As a. result, in the US shopping centres In suburbs, in Europe large scale pedestrianization schemes in city centres were put forward to revitalize the shopping areas. In both ways, the common point is to provide“free circulation of pedestrians”in order to create vigorous shopping areas as in the case of the agora or forum of the ancient times. Similar type of transformations also occured in Turkey as a. consequent of the increasing rate of car ownership and decentralization of high and middle-high income groups in metropolitan centres.