Belediye yönetimlerinin hizmet-gelir ve bütçesel yapılarının analizi (Kütahya Belediyesi örneği 1997 sonrası)
The analysis of structures in services, income and budget of municipality managements (The sample of Kütahya municipality after 1997)
  1. Tez No: 145866
  2. Yazar: MEHMET ERDEM ÖZDOĞAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA TÜRENGÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, İşletme, Public Administration, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Belediye, Belediye Organları, Gelir Bölüşümü, Hizmet Bölüşümü, Klasik Bütçe, Program Bütçe, Municipality, Municipality Authorities, Income Distribution, Distribution of Services, Traditional Budget, Programming Budget
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
ÖZET Belediyeler beldenin ve belde halkının yerel nitelikli ortak ihtiyaçlarını karşılamak üzere kurulmuş, karar organları halk tarafından seçilerek oluşturulan yerel yönetim birimleridir. Belediyeler ile ilgili olarak hazırlanan bu çalışmanın birinci bölümünde belediyelerin kamu yönetimi yapısı içindeki yeri, yeniden yönetim ve merkezi yönetim kavramları; belediyelerin yasal konumu, tarihçesi, kuruluşu ve organları ele alınmakta, belediye organları ve belediye organlarının görevleri üzerinde ayrıntılı bir şekilde durulmaktadır. İkinci bölümde belediyelerin hizmet ve gelir bölüşüm yapıları incelenmektedir. Belediyelerin görevleri, belediyelerde mali yönetim kavramı ve belediyelerin gelirleri bu bölümün konulandır. Belediyelerin yüklendikleri hizmetleri yerine getirebilmesi için kendilerine tanınan bir takım gelirleri toplamaları gerekir. Bu bölümde belediyelerin gelir kaynaklan ve bunların toplanması, sınıflandınlması konusunda aynntılı olarak durulmaktadır. Üçüncü ve son bölümde ise 1991 yılına kadar belediyelerde uygulanan bütçe sistemi, olan klasik bütçe sistemi ile ilgili Kütahya Belediyesi 1990 yılı bütçesi ele alınarak incelenmiş, 1991 sonrası belediyelerde uygulanan program bütçe sistemi ile ilgili olarak Kütahya Belediye' sinin 1997 ve sonraki yıllara ait yedi yıllık bütçe ve kesin hesap cetvelleri ayrıntılı olarak ele alınmıştır. Kütahya Belediyesi hizmet-gelir ve bütçe yapısı tüm yönleriyle analiz edilerek belediyelerin gelirlerinin belediye hizmetlerini karşılamaktan uzak olduğu gösterilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT Municipalities are local administration units which are established to meet the common local needs of the town and its people, and whose resolution authorities are elected by public. In the first chapter of this study, which is about the municipality aboutthe place of municipalities in the structure of public administration, the concepts of decentralization and centralized administration; the legal statue, history, establishment and authorities of municipalities are dealt with. In addition municipality authorities and their duties are dwelled upon in detail. In the second chapter, the structures of municipality services and their income distribution are looked into. The duties, financial administration concepts and incomes of municipalities are the subjects of this chapter. Municipalities must collect income in order to fulfill the services they are charged with. The income sources of municipalities, collecting and classifying them are studied in detail. In the third and the final chapter, the traditional budget system which was used until 1991 and the budget of Kütahya Municipality in 1990 are looked through. The programming budget system applied in municipalities after 1991, seven-year- budget and the final tables for arithmetical calculations are discussed in detail. It is tried to show that incomes of municipalities are too inadequate to meet the services of municipalities by dealing with the service-income and budget structure of Kütahya Municipality.