Long term dynamic simulator for electrical power systems
Elektrik güç sistemleri için uzun süreçli dinamik simülatör
  1. Tez No: 68477
  2. Yazar: YAŞAR KÜÇÜKEFE
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İSMET ERKMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Otomatik Üretim Kontrolü, Bölge Kontrol Hatası, Ekonomik Yükleme, Kısa Süreli Yük Tahmini, Yük Tevzi Merkezi, Dinamik Modelleme, Automatic Generation Control, Area Control Error, Economic Dispatch, Short Term Load Forecasting, Dispatch Control Center, Dynamic Modelling 111
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
öz ELEKTRİK GÜÇ SİSTEMLERİ İÇİN UZUN SÜREÇLİ DİNAMİK SİMULATÖR KÜÇÜKEFE, Yaşar Yüksek Lisans, Elektrik ve Elektronik Müh. Bölümü Tez Yöneticisi: Yrd. Prof. Dr. İsmet Erkmen Ocak 1997, 106 sayfa Mühendislik çalışmalarında kullanılmak üzere tek bölge güç sistemi için uzun süreçli bir dinamik simulator geliştirilmiştir. Simulator, otomatik üretim kontrol sistemlerinin performansım incelemeye; asal döndürücü dinamiklerinin, üretim birleşimi ve yük karakteristiğinin bir güç sisteminin yük frekans kontrolü performansına etkilerini tespit etmeye olanak verir. Dinamik simulator, ileri-bakma özelliği olan modern bir ekonomik yükleme algoritmasına sahiptir. Modüler yapısı sayesinde, aynı zamanda diğer ekonomik yükleme ve kısa süreli yük tahmini algoritmaları test edilebilir. Simulator, sistem parametrelerinin sürekli olarak izlenebilmesini kullanıcı dostu bir ortamda sağlamaktadır. Ayrıca, enerji sistemleri üzerindeki beklenmeyen etkilerin incelenmesi amacıyla da kullanılabilir. Simulatörün performansı mevcut data ile test edilmiş ve sonuçlar tatmin edici bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT LONG TERM DYNAMIC SIMULATOR FOR ELECTRICAL POWER SYSTEMS KÜÇÜKEFE, Yaşar M. S., Department of Electrical and Electronics Eng. Supervisor: Asc.Prof. Dr. İsmet ERKMEN January 1997, 106 pages An engineering grade single area power system long term dynamic simulator is developed. It provides the capability for studying the performance of automatic generation control system, evaluating the effects of prime mover dynamics, generation mix and load characteristics on overall performance of a power system's load frequency control. The dynamic simulator system involves an advanced dispatch algorithm with look-ahead property. Its modular structure gives opportunity to test other economic dispatch and short term load prediction algorithms as well. The simulator provides real time monitoring of system parameters in a user friendly environment and also allow studying disturbances in power system operations. The performance of the simulator is tested with the available data and promising results are obtained.