Mısır (Zea mays L. cv B73) yaprağında soğuk stresi etkileri ve gelişim evrelerinde hücre döngüsü genlerinin transkript analizleri
Transcriptional analysis of core cell cycle genes in develpmental stage and cold-induced effects in maize leaves
- Tez No: 145903
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FAİK AHMET AYAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Zea mays ev. B73, Hücre Döngüsü, Hücre Büyümesi, Yaprak Gelişimi, CDK, KRP, DEL, E2F/DP, Kinematik Analizleri, Flow Sitometre, Q-RT-PCR, Zea mays ev. B73, Cell Cycle, Cell Growth, Leaf Development, CDK, KRP, DEL, E2F/DP, Kinematic Analyis, Flow Cytometry, Q-RT-PCR
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Bu çalışmanın amacı düşük sıcaklıkta yetiştirilen mısır fidelerinin yapraklarının büyüme bölgeleri boyunca (meristem, uzama bölgesi ve olgunluk bölgesi) hücre hareketleri incelemektir. Bunun için yaprak büyümesinin kinematik analizleri yapılmıştır. Sonuçlar, yaprak büyümesinin düşük sıcaklıklarda azalışının meristemdeki hücre üretiminin ve hücre bölünmesinin düşmesiyle meydana geldiğini ve uzama bölgesinde hücre genişlemesinin ise kısmen etkilendiğini göstermektedir. Bu nedenle, aynı çevresel koşullarda yetişen mısırların yapraklarından izole edilen öz hücre döngüsü genlerinin transkript analizleri yapıldı. Düşük sıcaklıkta yetiştirilen fidelerin transkript seviyesindeki değişimler daha yavaş ilerleyen hücre döngüsü ile uyumlu sonuçlar vermiştir. CDK genlerinin birçoğunda ifade analizleri sonucu transkript seviyesinde düşüş görülürken bazı hücre döngüsü genlerini engelleyen proteinler (KRP'ler, DEL'ler)'in transkriptlerinde artış görülmüştür. Bu sonuçlar olgun bir yaprakta hücre döngüsünün düşük sıcaklıktan etkilendiğini göstermektedir. Bu etkilerin moleküler seviyede anlaşılmasıyla dane bitkilerinin optimumun altındaki büyüme sıcaklıklarında büyütülmesi için yeni stratejilerin geliştirilmesine imkan bulunacaktır.
Özet (Çeviri)
Transcriptional Analysis of Core Cell Cycle Genes in Develpmental Stage and Cold-induced Effects in Maize Leaves The aim of this study is to analyze cell dynamics along the growth zone (meristem, elongation zone, mature zone) of maize leaves grown at low temperature. To this end, a kinematic analysis of leaf growth was performed. The results indicated that the reduction in leaf growth at low temperature was explained by a decrease in meristem cell production and division rate whereas cell expansion in the elongation zone was only marginally affected. Consequently, we analyzed the trancription of core cell cycle genes under the same environmental conditions. Low temperature resulted in changes in gene trancription level consistent with slower cell cycle progression: the level of several CDKs were downregulated and transcripts of some proteins inhibiting the cell cycle (KRPs, DELs) were upregulated. These results show that cell cycle in mature leaves is affected by low temperature and that understanding these effects at the molecular level may offer new strategies to improve growth and performance of crops under sub-optimum growth temperature.