Kimyasal püskürtme yöntemiyle alde edilen CdO ince filmlerinin bazı yapısal, elektriksel ve optik özelliklerinin incelenmesi
Some structral, electrical and optical properties of CdO thin films prepared by spray pyrolysis technique
- Tez No: 145924
 - Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EMİN BACAKSIZ
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
 - Anahtar Kelimeler: CdO, kimyasal püskürtme, Hail katsayısı, X-ışını Kırınımı, Elektriksel Özellikler, Optiksel Özellikler, Tavlama, CdO, Spray Pyrolysis, Hall coefficient, X-Ray Diffraction, Electrical Properties, Optical Properties, Annealing
 - Yıl: 2006
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 64
Özet
Bu çalışmada, kimyasal püskürtme yöntemi ile CdO ince filmler cam altlıklar üzerinde elde edildi. 200°C altlık sıcaklığında üretilen CdO ince filmler 450°C sabit sıcaklıkta farklı sürelerde tavlandı. Bu filmlerin XRD, SEM ve soğurma analiz ölçümleri yapılarak, elektriksel, yapısal ve optik özellikleri incelendi. CdO ince filmler (111) ve (200) yansıma düzlemleri doğrultusunda kübik yapıda büyüdü. Karakteristik (111) ve (200) pik şiddetlerinin tavlama süresinin artmasıyla büyüdüğü görüldü. Van der Pauw yöntemi kullanılarak ölçülen CdO ince filmlerinin özdirenç değerleri 4,45x1ü-6- V/lxlO-6 £2xcm değerler arasında değişti. Filmlerin yüzey fotoğrafları taramalı elektron mikroskobu (SEM) kullanılarak elde edildi. Tane çaplarının tavlama süresinin artmasıyla büyüdüğü gözlendi. Optik soğurma ölçümlerinden, filmlerin yasak enerji aralığının tavlama süresinin artması ile azaldığı tespit edildi.
Özet (Çeviri)
Some Structral, Electrical and Optical Properties of CdO Thin Films Prepared by Spray Pyrolysis Technique In this study, the CdO thin films have been deposited onto glass substrate using spray pyrolysis technique. The CdO films, which produced at 200°C substrate temperature, were annealed at 450°C for different annealing times. The electrical, structural and optical properties of these films were investigated using XRD, SEM and absorption analyses. CdO sample grows in the cubic form with characteristic peaks (111) and (200) plane. It was found that the intensity of the characteristics diffraction peaks increased with increasing annealing time. The resistivities of the CdO films were obtained using Van der Pauw method. The resistivities were increased from 4.45xl0“6 to 7.4xl0”6 annealing time at 120 minute (an as-deposited film grown 200°C). The surface morphology of films was obtained by using SEM. It was found that the grain size increased with increases of the annealing time. From the optical absorption measurements, the energy band gap of the films tends to decrease as the annealing time increases.