Ekonomik kiriz dönemlerinde anlık alışveriş yapan tüketicileri planlı tüketicilerden ayıran özellikleri belirlemeye yönelik bir uygulama
An aplication to identify the characteristics that distincts impulse buyers from non-impulse buyers during recession times
  1. Tez No: 145959
  2. Yazar: DENİZ MÜFTÜOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SERAP ÇABUK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Ekonomik Kriz, Tüketici Davranışları, Anlık Alışveriş, Diskriminant Analizi, Economic Crisis, Consumer Behavior, Impulse Buying, Discriminant Analysis
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 196
Özet
Anlık alışveriş, pazarlama literatüründe uzun zamandır tüketici satın alma davranışının en açık vücut buluş şekillerinden biri olarak görülmektedir. Konu ile ilgili ilk çalışmaların yapılmasından yaklaşık 60 yıl sonra, bugün bile, araştırmacılar konsept ile ilgili uygulama güçlükleri ile karşılaşmaktadırlar. Bu sebeple, çalışma ile, anlık alışverişi ve anlık alışveriş yapan tüketicilerin bugünün perakendecisi açısından önemi ve doğası ortaya konulacaktır. Bunu yapmak için, bu çalışma ile amaçlanan günümüz Türkiye'sinde anlık alışveriş yapan tüketicilerin ayırt edici karakteristik özelliklerini belirlemektir. Bu çalışmada, satın alma ile ilgili kararlarını alışveriş esnasında mağazada veya alışverişe çıkmadan önce vermelerine göre iki çeşit tüketici tipi belirlenmiştir. Buna göre, anlık alışveriş yapan tüketiciler, satın alma kararlarını mağazada, ürünü gördükten sonra vermeyi tercih eden tüketiciler olarak tanımlanmışlardır. Bu çalışma, tüketicilerin tüketime dayalı kişisel özelliklerini, demografik özelliklerini ve genel tüketime dayalı durumsal değişkenleri ele almaktadır. Elde edilen bulgular, örneklemin %32'sini oluşturan anlık alışveriş yapan tüketicilere dair bilgiler ve öneriler içeren bir profil sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Impulse buying has long been considered a significant form of consumer buying action in the world. Yet today, 60 years after the first studies in this area, researchers continue to have difficulties operationalizing the concept. With this study, the importance and nature of the impulse buying and impulse buyers to the today's retailers will be pointed out. To do that, this study aims to identify the distinctive characteristics of impulse buyers in today's Turkey. In this study, two types of shoppers identified based on their in-store or pre- shopping decision making. Impulse buyers are defined in terms of preferences for the in-store buying decisions. This study examines the shopping life styles, general shopping behavior and demographics of the shoppers. The findings provide a profile of impulse buyers, who accounts for 32 percent of the total sample. This profile provides important insights.