Planlama-programlama-bütçeleme sistemi ve Türkiye uygulaması
Planning-programming-budgeting system and Turkey application
- Tez No: 145972
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET FAZIL ÖZSOYLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maliye, İşletme, Finance, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Bütçe, Planlama Programlama Bütçeleme Sistemi, Budget, Plannig-Programming-Budgeting System
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bu projenin temel amacı bütçe nedir, bütçeleme sisteminin gelişimi ve devletlerin ekonomik ve mali sorunlarla karşılaşmaları neticesinde bütçe ve bütçeleme sisteminin önem kazanmasının incelenmesidir. Devlet faaliyetlerinin sürekli olarak genişlemesi ve gelirlerinin bu artışla paralel olarak genişlememesi kamu gelirlerinin sıkı bir şekilde denetlenmesini gerektirmektedir. Bütçeleme sistemleri.bu soruna çözüm bulmak için sürekli gelişme göstermektedir. Gelişmeler neticesinde Planlama-Programlama-Bütçeleme Sistemi ortaya çıkmıştır. Planlama-Programlama-Bütçeleme sistemi unsurları ve sistemin olumlu ve olumsuz yanları ile eleştirileri incelenmiştir. Bununla birlikte Türkiye'de Planlama-Programlama-Bütçeleme sistemi uygulaması örneği ve sonuçları incelenmiştir. Devlet hizmetlerinin, plan ve programlara göre yerine getirilmesi, bunlara göre parasal değerlendirmeye tabi olması ve en yüksek etkinliğin elde edilebilmesi için türlü alternatiflerin hazırlanması gerekir. Bu alternatifler arasında da amacı gerçekleştirecek en iyi olanın seçilmesini sağlayan planlama-programlama- bütçeleme sistemidir ve bu kara verme organının elindeki en iyi araçtır. Türk kamu yönetiminde Planlama-Programlama-Bütçeleme sisteminin rasyonel bir biçimde uygulanabilmesi için kamu yönetiminin yeniden düzenlenmesi, insan kaynaklarının eğitimi ve mevcut hukuki düzenin yeniden gözden geçirilmesi gerekir. Ayrıca Planlama-Programlama-Bütçeleme sisteminin uygulanmasında Planlama-Programlama-Bütçelemeyi hazırlayacak en uygun kurumdan başlamak ve alt yapıyı oluşturduktan sonra diğer kurumlarda da aynı stratejiyi izlemek gerekir.
Özet (Çeviri)
Ill ABSTRACT PLANNING - PROGRAMMING - BUDGETING SYSTEM AND THE TURKEY APPLICATION Ozan TU?RUL Master Thesis, Department of Finance Supervisor: Prof. Dr. Ahmet Fazıl ÖZSOYLU May, 2004, 84 pages The aim of this study is to examine what the budget is, the development of budgeting systems and the importance of budget and budgeting systems when government has economic and financial problems. Because of continuous government activity improvement but government incomes do not improvement, that's why government income must be hold. Budgeting systems continous improve to analyze this problem. At the end of these improvements, Planning - Programming - Budgeting system was appeared. The components of Planning - Programming - Budgeting system and the positive and negative sides of systems and criticisms were examined. In addition the example of application a system into practice in Turkey and the results were examined. In order to prepare the plans and programs and to evaluate these results and to get the best productivity, alternatives must be prepared. And Planning - Programming - Budgeting system is the one to get the purpose among the alternatives and this is the best vehicle for authorized. In the Turkish managment in order to apply Planning - Programming - Budgeting system government managment must be again arranged, the education of human resources and the existing legal system must be revised. Besides in the application of Planning - Programming -Budgeting system the institution which is suitable and can prepare must be started and then the same strategy must be applied the other institution.