İlköğretim 4. ve 5. sınıf öğrencilerinin okula ait olma duyguları ve bazı sosyo-demografik özelliklerinin gösterdikleri istenmeyen davranışlarla ilişkisi
In elementary school, the belongingness of fourth and fifth grade students to school and the relationship between socio-demographic differences and undesired behaviours
- Tez No: 145971
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SONGÜL TÜMKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: İstenmeyen davranış, okula ait olma ihtiyacı, Sosyo Ekonomik Düzey, anne- baba öğrenim düzeyi, anaokul yaşantısı, doğum sırası, kardeş sayısı, cinsiyet, Undesired behaviour, Socio- Economic Level, Birth Order, Gender, Infant School Experience. 11
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
ÖZET İLKÖĞRETİM 4. VE 5. SINIF ÖĞRENCİLERİNİN OKULA AİT OLMA DUYGULARI VE BAZI SOSYO-DEMOGRAFİK ÖZELLİKLERİNİN GÖSTERDİKLERİ İSTENMEYEN DAVRANIŞLARLA İLİŞKİSİ Betül OCAK Yüksek Lisans Tezi, İlköğretim Anabilim Dalı Danışman: Yrd. Doç. Dr. Songül TÜMKAYA Haziran-2004, 96 sayfa Arastana, ilköğretim okulu 4. ve 5. sınıflarındaki öğrencilerin okula ait olma duyguları ve bazı sosyo- demografik özellikerinin (sosyo- ekonomik düzey, cinsiyet, anaokuluna gitmiş olup- olmama durumu, anne ve babanın öğrenim durumu, kardeş sayısı, doğum sırası)gösterdikleri istenmeyen davranışlarla ilişkisini saptamayı amaçlamaktadır. Araştırmanın evrenini, 2003-2004 öğretim yılının bahar döneminde Osmaniye il merkezinde bulunan ilköğretim okullarının 4. ve 5. sınıf öğrencileri oluşturmuştur, örneklemini ise Osmaniye ilinin farklı sosyo- ekonomik düzeylerindeki 8 ilköğretim okulu oluşturmaktadır. Toplanan verilerin SPSS paket programıyla istatiksel analizleri yapılmıştır. Bunun için varyans analizi, t testi ve Scheffe- F testinden yararlanılmıştır. Araştırmada okuldaki aidiyet ihtiyaçları karşılanmayan öğrencilerin yüksek oranda istenmeyen davranış gösterdikleri saptanmıştır. Bunun yanı sıra çok kötü sosyo ekonomik düzeyden gelen öğrencilerin, erkek öğrencilerin, anaokuluna gitmemiş öğrencilerin, anne ve babasının öğrenim düzeyi düşük olan Öğrencilerin de yüksek düzeyde istenmeyen davranış gösterdikleri belirlenmiştir. Ancak, öğrencilerin doğum sıralarının ve sahip oldukları kardeş sayılarının istenmeyen davranış göstermelerinde etkili olmadığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT IN ELEMENTARY SCHOOL, THE BELONGINGNESS OF FOURTH AND FIFTH GRADE STUDENTS TO SCHOOL AND THE RELATIONSHIP BETWEEN SOCIO- DEMOGRAPHIC DIFFERENCES AND UNDESIRED BEHAVIOURS BetfilOCAK Master Thesis, Primary Education Department Supervisor: Assistant Prof. Dr. Songül Tfimkaya June, 2004, 96 pages This research aims to find out the relationship between the undesired behaviours and the feelings of belonging to school of fourth and fifth grade students in elementary school, at the same time their socio-demographic features (their socio-economic status, gender educational background, birth order, brother number, educational situation of their family). The population of the research is the fourth and fifth grade students who have attended the school in the second educational term of 2003-2004 in the city centre of Osmaniye. The sample is eight elementary schools having different socio-economic level in Osmaniye. The collected data were analyzed statistically with SPSS package programme. For mis, variance analysis, t-test and scheffe- F test were used. In this research, it is found out that the students whose needs of belongingness in school haven't been satisfied shows undesired behaviours. At the same time, the research showed that students who have low socio-economic levels, never attended infant school and whose family is uneducated and also male students perform perform undesired behaviours at high level. But it is found that the birth order and the number of having sibling are ineffective in showing undesired behaviours.