İlköğretim 5. sınıf sosyal bilgiler dersinde öğretmenlerin kullandıkları içerik düzenleme stratejilerinin ögeleri belirleme kuramı temelinde değerlendirilmesi
The evaluation of the strategies of content arrangement under by the teachers the basis of component display theory used by the teachers in the primary school 5th grade social sciences lesson
  1. Tez No: 145973
  2. Yazar: ARZUM ATILIM KILIÇ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MAHİNUR COŞKUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: İçerik, öğeleri Belirleme Kuramı, Öğretim Kuramları, content, component display theory, instructional theory
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
Bu araştırmanın amacı; ilköğretim beşinci sınıf düzeyinde, Sosyal Bilgiler dersinde“Cumhuriyet'e Nasıl Kavuştuk”ünitesi süresi boyunca, öğeleri Belirleme Kuramına göre öğretmenlerin içerik düzenleme stratejilerini nasıl düzenlediklerini ortaya koymaktır. Yapılan bu araştırma ; öğretmenlerin içerik düzenleme stratejilerini ve bu konudaki görüşlerini saptamaya yönelik betimsel bir durum saptaması niteliğindedir. Araştırmada üç ayrı beşinci sınıf öğretmeninin aynı ünite boyunca sınıflarında yaptıkları etkinlikler derinlemesine araştırılmıştır. Araştırma, üç ayrı örnek olaydan elde edilen bulgular doğrultusunda, öğretmenlerin içerik düzenleme stratejileri bağlamında, araştırmacı gözlemlerine ve öğretmen görüşlerine dayalı bir çalışmadır. Araştırma bulguları sonucunda; üç öğretmenin de içerik türlerinden; olgu- kavram ve genelleme içerik türlerinin üçünü de kullandıkları görülmüştür. Fakat öğretmenlerin içerik türlerinden daha çok olguyu kullandıkları sonucuna ulaşılmıştır. Gözlem verileri incelendiğinde, öğretmenlerin herhangi bir kavramın; kavrama, uygulama ve yaratma düzeyinde öğretimini hiç yapmadıkları bulunmuştur, öğretmenler, genelleme öğretirken,Öğrencilerin neden-sonuç ilişkisi kurmalarım sağlamaya çalışmışlardır. Öğretmenler, ikincil sunulardan daha çok geribildirimi kullanmışlardır. Bellek destekleyici olarak daha çok harita ve yazı tahtasını kullanmışlardır. Ön koşul,ilişkilendirici bilgi, farklı biçimde sunma gibi ikincil sunuları çok az kullanmışlardır
Özet (Çeviri)
The aim of this study aims at demonstrating how the teachers arrange the strategies of content regarding to the basis of component display theory during the unit“How did we attain our Republic?”in social sciences lesson in 5th grades. This study aims at descriptive determination of the content arrangement strategies and the opinion of the teachers on this subject. In this research, the activities done by the three different 5th grade teachers during the same unit were observed in detail. This study is based on the findings obtained from three separate sample event under the basis of the content arrangement, the observation of the researcher and the opinions of the teachers. Since this study aims at determining how to arrange the strategies of content, it can be regarded as“sample case study”. As a result of the research foldings, it seen that the three of the teachers used the three types of content type; fact-concept and generalization. However, it is concluded that the teachers used fact type more than the other type. When the observation data is examined, it is found that the teachers did not do any teaching at the comprehension; application and find level at any concept. The teachers when teaching generalization asked the question“Why did it happen like this?”to try to make students draw a cause and result relation. Teachers used feedback more than secondary presentation. Teachers used maps and blackboard more to support memory. The secondary presentation such as; prior-condition, related knowledge, different presentation were used less. It is observed that generally the teachers used descriptive and question-answer techniques.