Satış geliştirme faaliyetlerinin satın alımlar üzerine etkisi: İçeçek ürünleri üzerine bir uygulama
The effects of sales promotions on buying behaviors and an appliction at drinks
  1. Tez No: 145974
  2. Yazar: BİLGEN GAYE YALPA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SERAP ÇABUK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Tutundurma, Tutundurma Karması, Satış Geliştirme, Tüketici Demografikleri, Promotion, Promotion Mix, Sales Promotion and Consumer Demographics
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 148
Özet
Üretici işletmelerin ve ürün markalarının sayılarındaki artışa karşın, ürünlerin temel özelliklerinin giderek birbirine daha çok benzemesi ve bu nedenle artan rekabet koşulları, işletmelerin büyüme planlarındaki satış miktarlarına ulaşamamalarına neden olmaktadır. Günümüzün ekonomik koşullarının da getirmiş olduğu güçlükleri dikkate alarak işletmeler büyüme planlarını kısa dönemlerde gözden geçirmekte, acil tedbirler almaktadırlar. Bu sebeple son yıllarda tutundurma karmasının önemli bir elemanı olan satış geliştirme yöntemi işletmeler tarafından çok sık kullanılır hale gelmiştir. Çalışmada, tutundurma, satış geliştirme yöntemleri, bu yöntemlerin planlanması, değerlendirilmesi ve uygulama şekilleri hakkında literatür taraması yapılmış ve içecek ürünlerinde tüketicilere yönelik uygulanan satış geliştirme yöntemlerini içeren bir uygulama çalışması gerçekleştirilmiştir. Çalışmadaki amaç, tüketicilerin eğitim, yaş, gelir, cinsiyet ve medeni durum gibi demografik özellikleri ile içecek ürünlerinde uygulanan satış geliştirme yöntemlerinden etkilenimleri arasında anlamlı bir ilişkinin olup olmadığının belirlenmesidir. Çalışma sonucunda tüketicilerin demografik özellikleri ile içecek ürünlerinde uygulanan satış geliştirme yöntemlerinden etkilenimleri arasında anlamlı bir ilişkinin olmadığı görülmüştür. Genelde tüketicilerin satın alma davranışları demografik özelliklerinden bağımsız gerçekleşmektedir.
Özet (Çeviri)
In spite of the increase in the numbers of the producer companies and the product brands, the gradually growing similarities of the main characteristics of the products and the following competition conditions cause the companies not to reach the sales figures in their growth plans. Taking also into the consideration of the difficulties, which are brought about by the today's economic conditions, the business companies are revising recently their economic growth plans in the short terms and taking the urgent measures. Because of this, recent years, sales promotion, which is an important member of the promotion mix, is used very often by many companies. In the study, the existing literature on the promotion, sales promotion methods, plannig, evaluating these methods and application methods of the sales promotion has been examined and an application study about the sales promotion activities for consumers at drinks conducted. In this study, the purpose was to investigate the relationship between the consumer's demographics like level of education, income, age, marital status, sex and the effects of sales promotion at drink sector on consumer's buying behaviors. The results have indicated that, there is not any relationship between consumer's demographics and the effects of sales promotion at drink sector on buying behaviors. Generally, the consumers make their buyings without the effects of their demographics.