KOBİ yöneticilerinin stres düzeyi performans ve iş tatmini arasındaki ilişki: Adana'daki KOBİ'lerde bir araştırma
The relationship of small and medium size business managers' stress degree, performance and job satisfaction: A research in small and medium size businesses in Adana
- Tez No: 145978
- Danışmanlar: PROF. DR. ÜNAL AY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Stres, KOBİ, performans, iş tatmini, Stress, small and medium size business, performance, job satisfaction
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Yönetici olsun ya da olmasın tüm insanlar günlük yaşamın artık vazgeçilmezi olan stresle karşı karşıyadır. Stres, organizmanın bedensel ve ruhsal sınırlarının tehdit edilmesi ve zorlanması ile ortaya çıkan kızgınlık, sıkıntı, endişe, üzüntü, gerilim gibi nitelendirilebilen bir tepkidir. îş hayatından yansıyan stresler ve bunların sonuçlan doğrudan veya dolaylı olarak gerçekte tüm insanları ilgilendirmektedir. Çünkü, stresin işletmelerde çalışanları uzun veya kısa dönemde etkileyerek bir işletmenin verimliliğini olumsuz yönde etkilediği bilinmektedir. Bu nedenle yönetim bilimcileri de stres konusuyla yakından ilgilenmekte ve bu konuda pek çok araştırma yapmaktadırlar. Bir işletmenin başarısında yöneticinin payının çok büyük olduğu bilinmektedir. Çünkü, kaynaklan yöneten ve onların etkin, verimli şekilde kullanılmasını sağlayan yöneticidir. KOBİ'lerin de ülke ekonomisine olan faydalan düşünüldüğünde, KOBÎ yöneticilerinin performansları ve iş tatminlerinin önemi anlaşılabilmektedir. Bundan hareketle, bu çalışmada ülke açısından önem taşıyan KOBİ yöneticilerinin stres düzeyi, performansı ve iş tatmini arasındaki ilişki araştırılmıştır. Konu ile ilgili teorik çalışmalardan sonra, anket metodu kullanılarak 100 KOBİ yöneticisinin stres düzeyi, performansı ve iş tatmini ile ilgili bilgiler toplanmıştır. SPSS programı kullanılarak anket sonuçlan sınıflandırılmış, kodlanmış ve ANOVA yöntemiyle analiz edilmiştir. Elde edilen verilerden yararlanarak yapılan analizler sonucunda, araştırmaya katılan yöneticilerin stres düzeyi ile performansı arasında, stres düzeyi ile iş tatmini arasında ve iş tatmini ile performansı arasında anlamlı bir ilişki bulunduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Not only the managers but also all people face“stress”which becomes unavoidable in life. Stress is a reaction which is called anger, boredom, anxiety, sadness, tension and is occured when the body is forced by physical and psychological reasons. Reflecting stress from the circle of trade and their results in fact, concern all people over the world, direct or indirect ways. Because, it is known that stress effects the employees in long or short term. For this reason, the efficiency and the productivity of an organization is influenced in a bad way. Thus, scientists of business are interested in the“stress”topic very closely and they research about stress. It is known that, for a business success the role of the manager is very important. Because, in an organization the person who makes the economic and financial resources used effectively and efficiently is the manager. When consider the advantages of the small and medium-size businesses in country economy, it is understood that managers' performance and job satisfaction is very important. So, in this study the relationship of small and medium size business managers' stress degree, performance and job satisfaction was researched. First, literature was examined. Following the literature review, a survey was conducted in order to obtain information about 100 managers' stress degree, performance and job satisfaction. Survey results were classified, codified and analized by using SPSS package programme. One Way ANOVA was used to test research questions. Results showed that, there is a significiant relationship between stress degree and performance and stress degree and job satisfaction and performance and stress degree.