Stres ile iş tatmini arasındaki ilişki: Milano'daki Türk KOBİ yöneticileri üzerine bir araştırma
The relation between job satisfaction and stress: Aresearch on Turkish managers of SME in Milano
  1. Tez No: 596479
  2. Yazar: ORHAN KAHRAMAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KASIM KAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Stres, KOBİ, Milano, İş Tatmini, İşgören, SMEs, Stress, Milano, Performance, Organization
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Harran Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
“Stres ile iş tatmini arasındaki ilişki: Milano'daki Türk KOBİ yöneticileri üzerine bir araştırma”konu başlıklı tez çalışmasının literatür bölümünü KOBİ, stres ve iş tatmini kavramları oluşturmaktadır. Tez çalışmasının birinci bölümünde; stres kavramının tarihsel olarak gelişimi, türleri ve organizasyon içindeki türleri araştırılmıştır. Stres türleri ve bireylerin kişilik özelliklerinden kaynaklanan stres oluşum nedenleri araştırılmış olmakla birlikte, geçmişten günümüze stres kavramının tanımlanmasında rol oynayan etkenler ve stresin organizasyon içindeki etkileri üzerinde durulmuştur. Tez çalışmasının ikinci bölümünde; KOBİ kavramı ile ilgili yapılan araştırmalardan yararlanılarak KOBİ kavramının hangi ülkelerde ne gibi kriterler vasıtasıyla oluşturulduğu tespit edilmiştir. KOBİ'lerin Türkiye ve diğer ülkelerdeki yeri ve önemi üzerine araştırmalar yapılmış olmakla birlikte, Türkiye'deki KOBİ'lerin sektörel dağılımları ile ilgili bilgilere yer verilmiştir. KOBİ'ler faaliyet gösterdikleri ülkelerin ihracatına önemli katkılarda bulunduğundan dolayı KOBİ'lerin faliyet gösterdikleri ülkelerin ihracatındaki yeri ve krediden aldıkları paylar karşılaştırmalı olarak incelemiştir. Literatür çalışmasının son bölümünde iş tatmini konusu ele alınmıştır. İş tatmininde rol oynayan bireysel, çevresel ve organizasyon kaynaklı etkenler üzerinde durulmuştur. Öte yandan iş tatmini kavramı üzerinde etkiye sahip olan ücret, terfi ile ilgili gerekli literatür çalışması yapılmıştır. Uygulanan anketler vasıtasıyla Lambordiya'nın Milano şehrindeki Türk KOBİ'lerinde görev alan yöneticilerin stres düzeyi ile iş tatmini arasındaki ilişki ölçülmüştür. Bu ilişkiyi ölçmek için Minnesota iş tatmin ölçeği ve House ve Rizzo tarafından oluşturulan iş stresi ölçeği kullanılmıştır. Spss programı aracılığıyla One-Way Annova ve Regrasyon analiz yöntemlerine başvurulmıştur.Uygulanan anketler sonucunda stres düzeyi ile iş tatminini arasındaki ilişkinin anlamlı olduğu tespit edilmiştir. Anket katılımcılarının stes düzeyi ile yöneticilik süresi, işletmedeki unvanları ve yaşı arasında anlamlı bir ilişki bulunamamıştır. Öte yandan anket katılımcılarının stres düzeyi yüksek olmasına rağmen bu stres düzeyinin iş tatmini üzerindeki etkisinin beklenilenden düşük olduğu gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
SME, Stress, and job satisfaction consist the literature review of the thesis entitled“The relation between job satisfaction and stress: A research on Turkish SME managers in Milano”. Historical development of stress' concept, types, and types of stress in organizations have been explained in the first section of this thesis. Types of stress and stress that originates from individual characteristics have been researched, as well as the factors that play role in defining the concept of stress from past to present and effects of stress in organizations have been emphasized. In the second section of the thesis, by using researches that have been conducted about notion of SME, it has been determined in which countries, according to which criteria the concept of SME was established. The importance and place of SMEs in Turkey and other countries have been researched. Also information about sectoral distribution of SMEs in Turkey has been provided. Due to the fact that SMEs have important contribution to the export of countries in which they operate, the role of SMEs in countries they operate and share in received credits have been examined comparatively. The last section of literature review of the thesis deals with the notion of job satisfaction. Factors that play role in job satisfaction such as individual environmental and organizational factors have been emphasized. Additionally, adequate literature review has been conducted regarding factors that have effects on job satisfaction such as salary and promotion. Through applied surveys, job satisfaction and the stress level of managers of Turkish SMEs in the Milano city of Lambordy region have been determined. In order to determine this relation, job stress scale that was formed by House and Rizzo, and Minesota Job satisfaction scale have been used. One-Way Anova and Regression analyses have been applied through SPSS software. It has determined that relation between stress level and job satisfaction is meaningful. There is no meaningful relation between stress level of survey participants, their managerial experience, and also status in organization and age. Although it is observed that the stress level of participants is high, this stress level has less impact on job satisfaction of participants than expected.