Vocabulary learning strategies employed by preparatory class students at Adana Anatolian Teacher training high school
Adana Anadolu Öğretmen Lisesi'nde hazırlık sınıfı öğrencilerinin uyguladıkları kelime öğrenme stratejileri
- Tez No: 145980
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. JÜLİDE İNÖZÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Kelime Öğrenme Stratejileri, Bilişsel Stratejiler, Metabilişsel Stratejiler, Sosyal Stratejiler, Sesli Düşünme, Vocabulary Learning Strategies, Cognitive Strategies, Metacognitive Strategies, Social Strategies, Think-aloud
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Bu çalışma Adana Anadolu Öğretmen Lisesi öğrencileri tarafından bilinen kelime öğrenme stratejilerini tespit etmeyi amaçlamaktadır. Ayrıca, bu çalışmanın ikinci amacı öğrencilerin bildikleri kelime öğrenme stratejilerini ne ölçüde uygulayabildiklerini gözlemlemektir. Bu çalışmada, Marin tarafından hazırlanan kelime öğrenme strateji anketi ve sesli düşünme tekniği Anadolu Öğretmen Lisesi hazırlık sınıfına devam eden 90 katılımcıya uygulandı. Kelime öğrenme strateji anketi 90 öğrenci tarafından tamamlandıktan sonra, on öğrenci sesli düşünme tekniğinin uygulanması amacıyla seçildi. Anketten elde edilen veriler beş kategoride, sosyal stratejiler, bilişsel stratejiler, metabilişsel stratejiler, hafızaya yönelik stratejiler, analiz edildi. Sıklık ve yüzdelik veriler hesaplandıktan sonra tablolar halinde gösterildi. On öğrenci tarafından uygulanan sesli düşünme tekniği ile ilgili veriler yazıya döküldü ve öğrenciler tarafından kullanılan stratejiler bir sınıflandırma tablosunda gruplandırıldı. Bu çalışmanın sonuçlan katılımcıların bildiklerine inandıkları kelime öğrenme stratejilerini uygulamada yeterince başarılı olamadıklarını göstermiştir.
Özet (Çeviri)
This study aims to identify vocabulary learning strategies which are known by preparatory class students attending Adana Anatolian Teacher Training High School. Moreover, the second purpose of this study is to observe to what extent students can employ the vocabulary learning strategies they are aware of. In this study, a VLS questionnaire prepared by Marin and think-aloud protocols were used with 90 participants from the preparatory classes of Anatolian Teacher Training High School. After the VLS was completed by the participants, ten students were selected by the researcher for think-aloud protocols. The data obtained from VLS questionnaire were analysed in five categories: determination strategies, social strategies, cognitive strategies, memory strategies and metacognitive strategies. The frequencies and percentages were computed and shown in tables. Then, the protocols of ten students were transcribed and strategies used by the participants were grouped in a taxonomy. The findings of this study indicate that the participants are not successful enough to employ the vocabulary learning strategies which they believe that they know.