Çalışanların çatışma durumunda verdikleri tepkiler ile erillik / dişilik seviyeleri arasındaki ilişki: İlaç sektörü üzerine bir uygulama
The relationship between employee responses under conflict situations and the degree of masculinity / femininty: A study of sales forces in pharma industry
- Tez No: 145981
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AZMİ YALÇIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kültür, Ülke Kültürü, Erillik/Dişillik, Çatışma, Çatışma Durumunda Verilen Tepkiler, Culture, National Culture, Masculinty/Femininity, Conflict, Conflict Results
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Çalışanların çatışma durumunda verdikleri tepkiler ile ülke kültürü boyutlarından erillik/dişillik arasında ilişki arayan bu çalışmada Adana Diyarbakır ve İstanbul'da çalışan 8 ilaç firmasının 167 satış tanıtım ve pazarlama çalışanına (mümessil) anket yöntemi kullanılarak ulaşılmıştır. Çalışmanın sonucunda model olarak alman ünlü Hofsetede çalışmasından farklı olarak eğitim düzeyi erillik/dişillik arasında bir ilişki bulunamamıştır. Ayrıca çalışma sonucunda çalışanların çalıştıkları il kültürünün çalıştıkları firma kültürüne göre daha belirleyici olduğu saptanmıştır. Çalışma sonucunda ulaşılan bir diğer önemli bilgi ise; çalışanların çatışma yaşamaları durumunda verdikleri tepki alternatiflerinden“işbirlikçi”ve“yardımsever”tutum ile dişillik seviyesinin yüksek olması arasında anlamlı bir ilişkinin bulunmasıdır. Bu nedenle araştırma sonuçlarının kısmi olarak literatür bilgilerini desteklediği söylenebilir. Araştırma sonucu elde edilen bu bilgiler yardımı ile firmalar çalışanlarının kültürünü ve bir çatışma yaşaması durumunda nasıl tepki vereceğini önceden bilerek yaşanan çatışmayı en olumlu şekilde çözme şansına sahip olduğunu görebilecektir. Bu anlamda hem kültür hem de kültürle şekillendiği söylenebilen çatışma tepkileri konusunun başarılı bir yönetim için gözardı edilemeyecek kavramlar olduğu açıktır.
Özet (Çeviri)
This study investigates the relationship of the employee responses under conflicting situations to the masculinity/femininty dimensions of the national culture of pharmaticul industry in a sample of 167 employees from Adana, Diyarbakır and Istanbul region by using case study method. The result of the study, indicates that there is no relationship between worker's educational status and degree of masculinity femininity. Furthermore in this study results showed that city culture where the employee lives is more efffective than organizational culture. Another important result of the study is that there is a meaningfull relationship between employee response alternatives such as accomodating and collaborating under conflicting situations and degree of femininty. There fore some of the findings seem to be consistent with the previous studies. It is concluded that the results could be used by managers in order to predict possible employee responses under conflict situationand develop effective approaches and strategies to resolve conflict among employees. In a sense it is proposed that both conflict and culture need to be considered to increase managerial effectivenes