Language learning strategies employed by postgraduate students of social sciences and basic / applied sciences at YADIM
YADİM'deki Sosyal Bilimler Enstitüsü yüksek lisans öğrencilerinin uyguladıkları dil öğrenme stratejileri
  1. Tez No: 145985
  2. Yazar: GÖKHAN EDGE YAPICI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERDOĞAN BADA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Language Learning Strategies, Learning Strategies, Metacognitve Strategies, Cognitive Strategies, Social/Affective Strategies
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bu çalışmada Çukurova Üniversitesi Yabancı Diller Eğitim Merkezi'nde (YADIM) ingilizce öğrenen sosyal bilimler enstitüsü ile fen bilimleri enstitüsü yüksek lisans öğrencilerinin kullandıkları bilgiyi kullanma, bilişsel ve sosyal/duygusal dil öğrenme stratejilerini tespit edilmesi amaçlanmıştır. Ayrıca bu iki grup arasındaki olası strateji tipi, ve strateji kullanım miktarı farklılığının tespiti de çalışmanın diğer asıl amacıdır. 40 sosyal bilimler ve 40 fen bilimler yüksek lisans öğrencisi tesadüfi bir şekilde seçildi. Bu öğrencilere, bir dil öğrenme stratejileri anketi ve bir de standart dil seviyesi testi uygulandı. Veri iki aşamalı olarak toplandı ve katılımcılara hiçbir ön uygulama yapılmadı. Veri ki- kare değerleri kullanılarak SPSS'de (Statistical Package for the Social 'Sciences) analiz edildi. Anahtar Kelimler: Dil Öğrenme Stratejileri, Öğrenme Stratejileri, Bilgiyi kullanma stratejileri, Bilişsel stratejiler, Sosyal/Duygusal stratejiler.
Özet (Çeviri)
This study is designed to identify individual metacognitive, cognitive and social/affective strategies of postgraduate students of social sciences and basic/applied sciences who study English at YADIM (Centre for Foreign Languages) at Çukurova University. Moreover, the possible differences in the strategy type and strategy amount between the two groups are also main interest of this study. Forty postgraduate students of social sciences and forty postgraduate students of basic/applied sciences were randomly selected. A strategy inventory questionnaire with close ended items and a standard language proficiency test were administered. The data was collected in two phases and no treatment will be given to the students who participate in this study. The data was analyzed by means of chi-square values calculated on the SPSS (Statistical Package for the Social Sciences).