Bir eğitim yazılımının temelini oluşturan yapay zeka programı geliştirme
Developing an artificial intelligence based instructional software
- Tez No: 145986
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. OĞUZ KUTLU, YRD. DOÇ. DR. SONER YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Bilgisayar Destekli Eğitim, Yapay Zeka, Öğretim Teknolojileri, Eğitimsel Yazılım, Akıllı Yazılımlar, Computer Aided Instruction, Artificial Intelligence, Instructional Technology, Educational Softwares, Intelligence Sotfwares
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu araştırmada; bilgisayar destekli öğretimde kullanılmak üzere bir ders yazılım modülünün temelim oluşturan yapay zeka programı geliştirilerek, uzman görüşleri doğrultusunda değerlendirilmiştir. Yazılım, Türkçe sözcükleri algılayarak kullanıcıyı yönlendirmelerle,“Microsoft Word”kelime işlemci programım açmayı ve bir word belgesini kaydetmeyi anlatmayı amaçlamakta ve bir öğretmenin özelliklerini sınırlı da olsa, bilgisayar ortamında yaratmaya çalışmaktadır. Ayrıca geliştirilen yazılımın; Genel Özellikleri, Öğretimsel Özellikleri, Ekran Tasarım Özellikleri ve Yapay Zeka Özellikleri açısından, bir ders yazılım modülünün temelini oluşturan yapay zeka programı niteliği taşıyıp taşımadığı belirlenmeye çalışılmıştır. Bu çalışma iki ana aşamada gerçekleştirilmiştir: Birinci aşamada; Yapay Zeka programlama mantığı kullanılarak bir özel ders yazılımı geliştirilmiştir. İkinci aşamada; geliştirilen özel ders yazılımı, genel tarama modeli kullanılarak dört ana başlık altındaIV toplanmış olan elli altı maddelik bir anket uygulaması ile uzmanların görüşleri doğrultusunda değerlendirilmiştir. Araştırmanın örneklemini; Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Ankara Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi, Boğaziçi Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, Dokuz Eylül Üniversitesi, Ege Üniversitesi, Anadolu Üniversitesi, Osmangazi Üniversitesi ve Çukurova Üniversitesi Eğitim Fakültelerinin Bilgisayar ve öğretim Teknolojisi Eğitimi bölümlerinde çalışan; kendi alanlarında en az doktora derecesine sahip, Bilgisayar Destekli Öğretim ve ders yazılımları konusunda bilgi sahibi olan ve bilgisayar kullanabilir (bilgisayar okur-yazarı olan) öğretim elemanlarından oluşturmuştur. Araştırmanın bulguları geliştirilen yazılımın; genel, öğretimsel ve ekran tasarım özellikleri açısından eğitimsel nitelikler taşıdığını ve yeterli düzeyde yapay zeka özelliği içerdiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
In this research, an artificial intelligence based instructional software module is developed by researcher and evaluated by experts. The developed software can percieve the Turkish words and lead the user to make him/her successful to open, to use, and to save file in the Microsoft Word program. This project aims to simulate a teacher in a computer environment, even if it has very limited characteristics. The software is evaluated in terms of general, instructional, screen design and artificial intelligence competencies and is checked wheter it has or not the minimum qualifications with the attributes of mentioned above. This research is carried out in two phases: In the first phase, an instructional software is developed based on artificial intelligence logic. In the second phase, this software is evaluated by the experts under the title of four main field with consisting fifty-six item-evaluation-forms. The experts which are included this research are the academical staffs of the universities with the same department named ComputerVI Education and Instructional Technologies of Middle East Technical University, Ankara University, Hacettepe University, Boğaziçi University, Yıldız Teknik University, Istanbul University, Dokuz Eylül University, Ege University, Anadolu University, Osmangazi University and Çukurova University. These experts have at least PhD degree in their fields and, computer literated persons. According to findings of the research, the software has qualifications with the attributes of general, instructional, screen design and artificial intelligence competencies.