Olumlu ve olumsuz mükemmeliyetçilik ölçeği geliştirme çalışması
Reliability and validity studies of pozitive and negative perfectionism scale
- Tez No: 145988
- Danışmanlar: PROF. DR. TURAN AKBAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Mükemmeliyetçilik, Olumlu Mükemmeliyetçilik, Olumsuz Mükemmeliyetçinle, Perfectionism, Positive Perfectionism, Negative Perfectionism
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
Bu çalışmanın amacı ilköğretim okulu ikinci kademede öğrenim gören önergenlerin olumlu ve olumsuz mükemmeliyetçilik özelliklerini ölçmeye yönelik bir ölçme aracı geliştirmektedir. Ölçeğin geliştirilme aşamaları içinde kapsam geçerliği, yapı geçerliği ve ölçüt bağlantılı geçerlik türleri ile iç tutarlık ve test-tekrar test güvenirliği çalışmaları yapılmıştır. Madde havuzunun oluşturulmasında kuramsal temel ve ilgili araştırmalarla birlikte 80 öğrenciye yazdırılan kompozisyon ve 10 öğretmenle yapılan görüşme sonucunda elde edilen verilerden de yararlanılmıştır. Birinci yapı geçerliliği çalışması 382, ikinci yapı geçerliği çalışması ise 648 öğrenciden oluşan bir örneklemde gerçekleştirilmiştir. Ölçüt bağıntılı geçerlik çalışmasında toplam 242 öğrenciden Çocuklar için Depresyon Ölçeği (ÇDÖ), Coopersmith Benlik Saygısı Ölçeği (CBSÖ- Kısa Form) ve Sürekli Kaygı Ölçeği (SKÖ) yardımıyla veriler toplanmıştır. Test- tekrar test güvenirliği çalışma verileri 82 öğrenciden oluşan bir örneklem üzerinden dört haftalık bir arayla elde edilmiştir. Yapı geçerliliği için gerçekleştirilen açıklayıcı faktör analizleri sonucunda 17 madde kalmış ve iki faktörlü bir yapı ortaya çıkmıştır. Bu iki faktörlü yapı doğrulayıcı faktör analizi sonucunda desteklenmiştir. Her iki faktörde altölçek olarak kabul edilmiş, içerikleri incelenerek olumlu mükemmeliyetçilik ve olumsuz mükemmeliyetçilik olarak adlandırılması uygun görülmüştür.11 Altölçeklerin iç tutarlık Cronbach alfa değerleri, madde toplam puan korelasyonları ve test tekrar test güvenirlik katsayılarının yüksek olduğu görülmüştür. Ölçüt bağıntılı geçerlik çalışmaları sonucunda elde edilen ilişki değerleri ölçeğin geçerliliğini destekler niteliktedir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to developing a scale to measure perfectionism trait of early adolescents. Content validity, construct validity and concurent validity studies were done for development process of the scale. Internal consistency and test-retest reliability calculations were done to test the reliability of the scale. For the first construct validity study a sample of 382 students took the inventory and for the second construct validity study the scale administered to 648 students. The criterion was analyzed with the corelation of the scale with Children's Depression Inventory (CDI), with State Anxiety Inventory for Children (TAIC) and with Coopersmith Self-Esteem Inventory (CSEI) were investigated. The test-retest reliabilities were computed using a data from a sample of 82 students who administred the scale on the occasions 4 weeks interval. Results of exploratory factor analysis (EFA) revealed that two factorial structure of the scale; Outcome of confirmatory factor analysis supported this finding. According to contents, factors named positive perfectionism and negative perfectionism. The internal consistency values, corrected item total correlation values and test- retest correlation values for subscales were found to be very high. Results of studies for criterion related validity of the scale supported validity of scale