İlköğretim 2. kademe bilgisayar destekli İngilizce dilbilgisi öğretiminin akademik başarıya ve kalıcılığa etkisi
The effects of computer assisted English grammer teaching on academic achievement and retention in the secondary level of primary education
  1. Tez No: 145993
  2. Yazar: MİNE MAKARACI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÜLKÜ KÖYMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: İngilizce Dilbilgisi Öğretimi, İngilizce Öğretimi, Bilgisayar Destekli öğretim, Öğretim Teknolojisi m, English Grammer Instruction, English Instruction, Computer Assisted Instruction, Instructional Technology IV
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
ÖZET İLKÖĞRETİM 2. KADEME İNGİLİZCE DERSİNDE“GRAMER”ÖĞRETİMİNİN BİLGİSAYAR DESTEKLİ ÖĞRETİMLE YAPİLMASİNİN AKADEMİK BAŞARİYA VE KALICILIĞA ETKİSİ Mine MAKARAC1 Yüksek Lisans Tezi, Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Ana Bilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Ülkü KÖYMEN Ağustos 2004, 95 Sayfa Bu araştırma yabancı dilde dilbilgisi öğretiminde önceden öğrenilmiş olan dilbilgisi yapılarının pekiştirilmesi söz konusu olduğunda, Bilgisayar Destekli Öğretim yönteminin geleneksel öğretim yöntemine göre öğrencinin dilbilgisi başarısına etkisini ortaya koymak amacıyla yapılmıştır. Araştırma deneysel araştırma modelinde bir çalışmadır. Araştırma 2003-2004 öğretim yılı ikinci yarıyılında Mimar Kemal İlköğretim Okulu altıncı sınıf öğrencileri üzerinde gerçekleştirilmiştir. Uygulamada bilgisayar yazılımı, ders kitabı, öğretmen ve bilgisayar uzmanı olmak üzere dört kaynaktan yararlanılmıştır. Uygulamanın yapıldığı dilbilgisi yapısı olan geniş zamanının öğretilmesi deney grubunda bilgisayar yazılımıyla, kontrol grubunda ise öğretmen yönetiminde geleneksel yöntemle gerçekleştirilmiştir. Verilerin toplanmasında bilgisayar ders yazılımı, ders kitabı ve dilbilgisi konusuna ilişkin araştırmacının kendisinin hazırlayıp geçerliğini ve güvenirliğini saptadığı bir ölçme aracından yararlanılmıştır. Öğretimi yapılan dilbilgisi konusuna yönelik davranışları yoklayan bu ölçme aracı deney ve kontrol gruplarına uygulamaya başlamadan önce öntest olarak, uygulamadan sonra ise sontest olarak verilmiştir. Aynı ölçme aracı sontest uygulamasında 15 gün sonra, öğrenmedeki kalıcılığı sınamak amacıyla gruplara bir kez daha uygulanmıştır. Araştırmanın dönencelerinde deney grubuyla kontrol grubunun basanları arasında deney grubu lehine anlamlı bir fark olduğu; Bilgisayar Destekli Yabancı Dil Öğretim yönteminin uygulandığı deney grubunun İngilizce dilbilgisi başarısı, geleneksel yönteme göre yapan kontrol grubu deneklerine göre daha yüksek olduğu öne sürülmüştür. Denencelerin sınanmasında varyans analizi (ANOVA) ve kovaryans analizi (ANCOVA) kullanılmış ve anlamlılık düzeyi olarak.05 alınmıştır. Yapılan çözümlemeler sonucunda şu sonuçlara varılmıştır. 1.Deney ve kontrol gruplarındaki öğrencilerin başarısı arasında anlamlı bir farklılık yoktur. 2.Bilgisayar destekli yabancı dil öğretimi yöntemiyle geleneksel öğretim yöntemi arasında kalıcılık açısından deney grubu lehine anlamlı bir farklılık vardır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE EFFECTS OF COMPUTER ASSISTED ENGLISH GRAMMER TEACHING ON ACADEMIC ACHIEVEMENT AND RETENTION IN THE SECONDARY LEVEL OF PRIMARY EDUCATION Mine MAKARACI Master Thesis, Department of Computer and Instructional Technologies Education Supervisor: Prof. Dr. Ülkü KÖYMEN August-2004, 95 Pages This study was carried out to show wheather there is a difference between the Computer Assisted Language Instructor! (CALİ) method and traditional method as far as grammar revision was considered.The study has been executed to put the efficiency of the exercises of English grammer instruction on the success of the student when it is applied on computer assisted language teaming. The study had been executed in accordance with the experimental study model. The subjects involved in this study were Mimar Kemal Primary School sixth grade students during the educational year of 2003-2004. After the random assignment, there were 34 students in control group and 38 students in experimental group. In order to collect the related data, a CALİ software, a test book and a test related to tie gramer point which was revised, were made use of. The test was given to the both groups as a pre-test,and posttest, before and after the experiment respectively. The same test was administered to both group s as a permenance test, 15 days after the post-test administration. Varyans and Covaryans test was used to analyze the data and the level of significance chosen was.05. The results of the varyans and covaryans analysis showed that; 1.There is no meaningful! difference betsween CALİ and traditional method in the study of English teaching in term of academic achievement. ^Comparing to CAU and traditional method, there is meaningfull difference in favour of CALİ method.