Performans değerlendirilmesi: Türkiye'deki beş yıldızlı otellerde çalışanların performans değerlendirme sürecinin tespitine yönelik bir araştırma
Performance appraisal: A research on performance appraisal process in five star hotels' employees in Turkey
- Tez No: 145992
- Danışmanlar: DOÇ.DR. AZMİ YALÇIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İnsan Kaynaklan Yönetimi, İşgören Performansı, Performans Değerlendirme Süreci, Beş Yıldızlı Otel İşletmeleri, Human Resource Management, Employee Performance, Performance Appraisal Process, Five Star Hotels
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 173
Özet
Ill ÖZET PERFORMANS DEĞERLENDİRMESİ: TÜRKİYE'DEKİ BEŞ YILDIZLI OTELLERDE ÇALIŞANLARIN PERFORMANS DEĞERLENDİRME SÜRECİNİN TESPİTİNE YÖNELİK BİR ARAŞTIRMA Fatma Nur İPLİK Yüksek Lisans Tezi, İşletme Anabilim Dalı Danışman: Doç. Dr. Azmi YALÇIN Mayıs 2004, 172 sayfa İşgörenin etkinliğini ve basan düzeyini belirlemeye yönelik çalışmaları kapsayan performans değerlendirme faaliyeti, insan kaynaklan yönetiminin en önemli fonksiyonlarından birisidir. İşletmelerin büyüklükleri ve faaliyet alanları ne olursa olsun, işgörenlerin etkin bir şekilde çalıştırılması ve mevcut performans düzeylerinin artırılması amaçlanmaktadır. İşletmelerin, rekabet ortamında başarılı olabilmek için nitelikli işgücüne ihtiyaç duymaları sonucunda performans değerlendirme faaliyetlerinin önemi son yıllarda oldukça artmıştır. Hizmet sektörü içerisinde yer alan ve işletme başarısının temelde çalışana bağlı olduğu otel işletmelerinde bu faaliyetler daha fazla önem kazanmaktadır. Performans değerlendirme faaliyetleri ile işletme içerisinde çok yönlü bir iletişim oluşturularak, çalışanların kişisel gelişimine ve örgütsel gelişime katkıda bulunulmaktadır. Bu nedenle, emek yoğun bir özelliğe sahip olan otel işletmelerinde çalışanların verimliliğini artırmak ve bunun sürekliliğini sağlamak için etkin bir performans değerlendirme sisteminin oluşturulması gerekmektedir. Bu çalışmanın amacı; performans değerlendirme faaliyetlerini bir bütün olarak ortaya koymak ve Türkiye'deki beş yıldızlı otellerde uygulanan performans değerlendirme sürecini tespit etmektir.
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT PERFORMANCE APPRAISAL: A RESEARCH ON PERFORMANCE APPRAISAL PROCESS IN FIVE STAR HOTELS' EMPLOYEES IN TURKEY Fatma Nur İPLİK Master's Thesis, Business Department Supervisor: Doç. Dr. Azmi YALÇIN May 2004, 172 pages Performance appraisal activity, which covers the determination of employee efficiency and success level is one of the most important function of human resource management. Regardless of the size or the field of activity of the company, the main purpose of the performance appraisal is to increase the performance and the efficiency of the employees. The importance of performance appraisal activities increased in recent years due to organizations' need for qualified workforce to be successful in a competitive environment. These activities are more important in hotels and other companies in the service sector, where the business success mainly depends on the employees. Performance appraisal activities contribute both to employees' personal development and organizational development by establishing communication system within the organization. Therefore, to improve the productivity of employees and to provide the continuity of this improvement, labor-intensive hotels need efficient performance appraisal system. The purpose of this study is to reveal the performance appraisal activities and diagnose their applications in five star hotels in Turkey.