İlköğretim okul müdürleri ve formatör öğretmenlerinin bilgi teknolojisi sınıflarının kullanılmasına yönelik görüşleri
The Opinions of principals and computer coordinators about the usage of information technology classrooms in the school
  1. Tez No: 144051
  2. Yazar: İSMAİL KARAGÖZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SADEGÜL AKBABA ALTUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Değişim, Bilgisayar Destekli Eğitim, Bilgi Teknolojisi Sınıfları, Formatör öğretmen, okul müdür IV, Change, Computer supported Education, Information Technology classrooms, computer coordinators, school principals. VI
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 161
Özet
ÖZET İsmail KARAGÖZ Yüksek Lisans, Eğitim Bilimleri Bölümü Tez Danışmanı: Yrd.Doç.Dr. Sadegül AKBABA ALTUN EYLÜL 2004, XI + 149 Sayfa Bu araştırmanın amacı, Bolu il merkezi ve ilçelerinde Bilgi Teknolojisi sınıfı bulunan 18 ilköğretim okulunda görevli okul müdürleri ve formatör öğretmenlerin, bilgi teknolojisi sınıflarının kullanılmasına yönelik görüşlerini belirlemektir. Araştırmanın alanım, Bolu ili ve ilçelerinde Bilgi Teknolojisi Sımfı bulunan 18 (onsekiz) resmi ilköğretim okulu oluşturmaktadır. Araştırmanın katılımcıları ise bu okullarda görevli yönetici (müdür) ve formatör öğretmenlerdir. Araştırma da verilerin analizinde nitel araştırma tekniklerinden yarı yapılandırılmış görüşme tekniği kullanılmıştır. Görüşmenin yam sıra, doküman ve gözlem yöntemlerinden de faydalanılmıştır. Araştırmanın geçerliği için üçgenleme yöntemi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda, bilgi teknolojisi sınıflarının; bilgisayar laboratuarı amacı ile bilgisayar derslerinde kullanıldığı, temel dersleri desteklemek amacı ile bilgisayar destekli eğitimde ve internet aracılığı ile öğretimde kullanılmadığı ortaya çıkmıştır. Ayrıca Milli Eğitim Bakanlığının bilgisayar destekli eğitim ile ilgili eğitim yöneticilerine ve formatör öğretmenlere hizmet içi eğitimler vermediği de bulgular arasındadır. Değişim öncüsü görevi, formatör öğretmenlere verilirken, formatör öğretmenlik kadrosunun olmaması nedeni ile yetkileri de okul müdürlerine verilmiştir. Ayrıca formatör öğretmenler, kendilerine verilen inmisyonu bilgisayar öğretmeni olarak düşünürken, bakanlık emirleri“değişim öncüsü”olarak belirtmektedir. Bu da formatör öğretmenlerin kendilerine atfedilen görevin farkında olmadıklarım göstermektedir. Ayrıca bakanlığın düzenlediği hizmet içi eğitimler ve formatör öğretmen yetiştirme programının içeriği de bunu desteklemektedir. Formatör öğretmen eğitim programı ile bakanlığın genelgelerle yayınladığı formatör öğretmen görevleri arasında farklılık olduğu ortaya çıkmıştır. Çünkü bu eğitimlerde formatör öğretmenlerin bilgisayar derslerine gireceği düşünülerek, sadece bilgisayar kullanım eğitimleri verildiği anlaşılmaktadır. Formatör öğretmen eğitim programı ile bakanlığın genelgelerle yayınladığı formatör öğretmen görevleri arasında farklılık olduğu görülmüştür. Öğretmenlerin de, okullarında bilgisayarları eğitim-öğretimi desteklemek amacı ile kullanmadıkları ve bu konu ile ilgili herhangi bir eğitimde almadıkları anlaşılmıştır. Okul müdürlerinin bilgi teknolojisi sınıflarının bilgisayar destekli eğitimde kullanılması ile ilgili eğitimlerin eksik olması nedeniyle, bilgi teknolojisi sınıflarınm kullanım planlamaları verimli olarak yapamamışlardır. Bilgi teknolojisi sınıflarının kullanımlarının planlanması görevi genelgelerle okul müdürlerine verilirken, okul müdürleri ise planlamayı üst kademe yöneticilerinden beklemektedirler. Bilgi teknolojisi ile ilgili kurulum ve uygulamalar eğitim, denetim, yetiştirme eş zamanlı yürütülmemiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Karagöz, Ismail MA, Department of Education Sciences Advisor: Assist. Prof.Dr. Sadegül AKBABA ALTUN September 2004, XI + 149 pages The aim of this research is to determine the opinions of principals and computer coordinators of 18 elementary schools regarding the usage of Information Technology Classrooms in their schools. The site of the reserach was 18 elementary schools, which have Information Technology classrooms in Bolu and its towns. Semi-structured interview method, which is one of the qualitative research methods, was used in this study. Besides the interview method, Document and observation method were used as well. Triangulation method was used for the validity of the survey. As a conclusion, the reserach was revealed that Information Technology classrooms have been used to support main courses through the internet and also as a computer lab for computer courses in the computer based education. It is also found out that Ministry of National Education hasn't trained any of the teachers or Principals relating to the usage of Information technology classrooms. Pioneer of changing mission has been given to the computer coordinators whereas the power has been given to the principals' due to the absence of permanent staff. Furthermore, computer coordinators suppose that their mission is to teach computer courses. However, Ministry of National Education refers them as“pioneers of change”.. Apparently, this shows that computer coordinators are not aware of their missions. Training activities and the contents of teacher educating programs which were performed by the VMinistry of National Education confirms this misunderstanding. It is realized that there are variations in duties of computer coordinators; between computer coordinators training program and computer coordinators duties announced by the circulars of Ministry of Education. It is realized that computer coordinators have been trained for computer usage since they are considered to teach merely computer classes. It is understood that teachers do not use the computers to as a tool for teaching. Nevertheless they weren't trained concerning the matter. Owing to the education incapacity of computer coordinators and principals regarding the usage of Information Technology Classrooms in computer aided instruction, principals could not make a usage plan productively. Whereas, the duty of making usage plan is given to the principals through the official notice, the principals expect the superior administrators to make the usage plan. Planning and applications concerned with the Information Technology is not carried out by means of control, education and training at the same time