Öğretimi ayrıntılama kuramına dayalı tasarlanan WEB tabanlı eşzamansız uzaktan öğretim uygulamasının üniversite öğrencilerinin akademik başarısına etkisi
The effect of the WEB-based asynchronize distance education application based on the elaboration theory of instruction on the academic achievements of the university students
  1. Tez No: 145996
  2. Yazar: MESUT ÖZONUR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET TEKDAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Uzaktan Eğitim, Asenkron Eğitim, Web Tabanlı Öğretim, E- Öğrenme, Öğretimi Ayrıntılama Kuramı. u
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
ÖZET ÖĞRETİMİ AYRINTILAMA KURAMINA DAYALI TASARLANAN WEB TABANLI EŞZAMANSIZ UZAKTAN ÖĞRETİM UYGULAMASININ ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN AKADEMİK BAŞARISINA ETKİSİ Mesut ÖZONUR Yüksek Lisans Tezi, Bilgisayar Ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Anabilim Dalı Danışman: Yrd.Doç.Dr. Mehmet TEKDAL Ağustos 2004, 72 sayfa Bu çalışmada öğretimsel materyal geliştirmek ve Öğretimi Ayrıntılama Kuramı'na dayalı tasarlanan Web Tabanlı Eşzamansız Uzaktan Öğretim Uygulaması ile aynı konuda geleneksel öğreten merkezli yöntemle yapılan öğretimi karşılaştırarak bunların akademik başarıya etkisini belirlemek amaçlanmıştır. Ayrıca Çukurova Üniversitesi 'nde verilmekte olan dersleri web üzerinde sunmak ve ülkemizdeki uzaktan eğitim konusundaki çalışmalara katkıda bulunmak üzere çalışılmıştır. Bu çalışmada, gerçek deneysel desen yöntemi kullanılmıştır. Bu amaçla bir deney ve bir kontrol grubu belirlenmiştir. Öğretim, kontrol grubunda geleneksel yöntem kullanılarak yapılırken deney grubunda Öğretimi Ayrıntılama Kuramı'na dayalı olarak hazırlanan uzaktan öğretim materyali kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Araştırma“öntest-sontest kontrol gruplu deneme”modeline göre desenlenmiştir. Bu çalışma sonucu, deney grubunun akademik başarı düzeyinin kontrol grubunun akademik basan düzeyinden belirgin bir şekilde daha yüksek olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE EFFECT OF THE WEB-BASED ASYNCHRONIZE DISTANCE EDUCATION APPLICATION BASED ON THE ELABORATION THEORY OF INSTRUCTION ON THE ACADEMIC ACHIEVEMENTS OF THE UNIVERSITY STUDENTS Mesut ÖZONUR Master Thesis, Computer and Instruction Technologies Education Sciences Supervisor: Assist.Prof.Dr. Mehmet TEKDAL August 2004, 72 pages In this study, it is aimed to develope an instructional materials and to determine the effect of the web-based asynchronize distance education application based on the elaboration theory of instruction on the academic achievement of the university students by comparing with the education which is done by centered method teaching conventionally on the same subject. In addition, it is studied to present the lectures on the web which are given at Çukurova University and to contribute to the studies in the matter of distance education in our country. In this research, real experimental design method has been used. For this purpose, an experimental and a control group have been determined. The instruction has been carried out by using the distance education material which is prepared based elaboration theory of instruction for experimental group while conventional method is used for the control group. The research has been designed according to“pretest-posttest control grouped design”model. Findings of this research showed that the academic achievement level of the experimental group is significantly higher than the level of the control group. Key words; Distance Education, Asynchronize Education, Web-Based Education, E- Learning, Elaboration Theory of Instruction. in