İlköğretim 6. sınıflarda fen bilgisi dersinde uzayı keşfediyoruz ünitesinin öğretiminde bilgisayar destekli öğretimin öğrenci başarısına etkisi
The effect of computer assisted instruction on the success of the 6th grade class primary school students on teaching 'discovering the space unit' of science lesson
  1. Tez No: 145997
  2. Yazar: ÖZGÜR ÖNER ÖZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NURİ EMRAHOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Bilgisayar Destekli Öğretim, Fen Bilgisi, Computer Assisted Instruction, Science Education
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Ill ÖZET İLKÖĞRETİM 6. SINIFLARDA FEN BİLGİSİ DERSİNDE UZAYI KEŞFEDİYORUZ ÜNİTESİNİN ÖĞRETİMİNDE BİLGİSAYAR DESTEKLİ ÖĞRETİMİN ÖĞRENCİ BAŞARISINA ETKİSİ Özgür öner ÖZ Yüksek Lisans Tezi, İlköğretim Anabilim Dalı Danışman: Yrd. Doç. Dr. Nuri EMRAHOĞLU Haziran 2004, 79 Sayfa Bu çalışma, bilgisayar destekli olarak hazırlanan bir programın ilköğretim altıncı sınıf öğrencilerinin akademik başarılarına olan etkisini sınamak amacıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırma bir deney ve bir kontrol grubu modeline göre planlanıp, uygulanmıştır. Bu çalışma ilköğretim altıncı sınıf öğrencileri üzerinde uygulanmıştır. Araştırmada, seçilecek sınıfların sınıf öğretmenleriyle görüşülerek ve birinci dönemdeki akademik başarılan göz önüne alınarak 20 deney ve 20 kontrol grubu olmak üzere toplam 40 öğrenci ile çalışılmıştır. Bilgisayar destekli olarak“Uzayı Keşfediyoruz”ünitesinin ilköğretim programındaki hedef ve davranışlarına uygun olarak Macromedia Flash MX programında hazırlanan program, 10 saatlik bir süre ile deney grubu üzerinde uygulanmıştır. Kontrol grubunda ise ünite Fen bilgisi öğretmeni tarafından geleneksel öğretim yöntemleriyle aynı sürede tamamlanmıştır. Araştırmada ölçme aracı olarak araştırmacı tarafından geçerlilik ve güvenirliği test edilerek hazırlanan ve çoktan seçmeli sorulardan oluşan basan testi kullanılmıştır. Test, Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulunca onaylanmış olan ders kitaplarındaki sorulardan oluşturulmuştur. On test ve son testlerde elde edilen veriler üzerinde SPSS paket programında t testi analizi yapılmıştır. Araştırma süreci sonunda elde edilen bulgular, öğrencilerin akademik başarıları üzerinde bilgisayar destekli öğretim yönteminin geleneksel öğretim yöntemine göre daha başarılı olduğu sonucunu ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT THE EFFECT OF COMPUTER ASSISTED INSTRUCTION ON THE SUCCESS OF THE 6th GRADE CLASS PRIMARY SCHOOL STUDENTS ON TEACHING 'DISCOVERING THE SPACE UNIT OF SCIENCE LESSON özgür öner ÖZ Master Thesis, Department of Primary Education Supervisor: Assist Prof. Dr. Nuri EMRAHOGLU June 2004, 79 pages This study was performed to determine the effect of computer assisted instruction program on academic success of the 6ft grade class students. The research was planned and applied according to an experimental and a control group model on the students. An overall of 40 students were selected according to their academic success from two different classes (20 students for the experimental group and 20 for the control group) after an interview with their teachers. The computer assisted instruction program on 'discovering the Space Unit', which had been prepared according to the aims and behaviors of the primary school education program with Macromedia Flash MX, was tested on the experimental group for a duration of 10-h. In the control group, the unit was completed by traditional teaching methods at the same duration by a science teacher. A multiple choice test, which had been prepared and tested for its confidence and validity, was used as a measurement tool. The test questions were acquired from the course books, approved by the Ministry of Education. T4est of the SPSS package program was used to anah/ze the data obtained from pre and final experimental tests. The results obtained at the end of the study has shown that the computer assisted instruction program was more successful than that of the traditional education program in terms of academic success of the students.