Yöneticilerin liderlik biçimleri ile performans ve iş tatmin düzeyi ilişkisi: ADANA KOBİ'lerinde bir uygulama
The relationship betwen manager's leadership style, performance and job satisfaction: A research in SMSB in Adana
- Tez No: 145998
- Danışmanlar: DR. ÜNAL AY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler (KOBİ), İş tatmini, Performans, Liderlik, Liderlik Stilleri, Smal and Medium Size Business (SMSB), Job satisfaction. Performance, Leadership, Leadership Styles
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
ÖZET YÖNETİCİLERİN LİDERLİK BİÇİMLERİ İLE PERFORMANS VE İŞ TATMİN DÜZEYİ İLİŞKİSİ: ADANA KOBİLERİ'NDE BİR UYGULAMA Mehmet BOZKUŞ Yüksek Lisans, İşletme Anabilim Dalı Danışman: Dr. Ünal AY Şubat 2004, 111 sayfa Bir işletmenin başarısında, finansal ve fiziksel olanaklar kadar, yöneticisinin sahip olduğu yetenekler ve benimsediği liderlik biçimi de büyük önem taşımaktadır, çünkü parasal ve fiziksel kaynakların etkin ve verimli şekilde kullanılmasını sağlayan yöneticidir. Bir küçük işletme yöneticisi mükemmel bir lider olmayabilir. Ancak, ortalama bir liderde bulunması gereken vasıflara sahip olmalı, ideal liderlerle kendisini kıyaslayıp eksiklerini gidermeye çalışmalıdır. Liderlik niteliklerine sahip, sorumluluklarını bilen küçük işletme yöneticileri belirsizlikler ve riskler altında işletmelerini daha iyi yönetirken; liderlik nitelikleri olmayan yöneticiler bir süre sonra sistem dışında kalmaya zorlanmaktadırlar. KOBİ'lerin ekonomik gelişmedeki payları düşünüldüğünde, bu işletmeleri kalkındırma görevini üstlenen yöneticilerin eğitilmesi ve becerilerinin geliştirilmesinin önemi açığa çıkmaktadır. KOBİ sahibi ve yöneticilerinin liderlik becerilerinin geliştirilmesi, şahıslarının, işletmelerinin ve ülkenin gelişimine önemli bir ivme kazandıracaktır. Bu açıdan liderler nasıl bir yönetim tarzı uyguladıklarını ve aslında işletmelerinde uygulamaları gereken liderlik tarzının ne olması gerektiği konusunda düşünmelidirler. Bu çalışmada ülkemiz açısından önem taşıyan KOBİ'lerin yöneticilerinin liderlik profilleri çıkarılmış ve liderlik biçimlerinin performans ve iş tatminleri ile olan ilişkisi araştırılmıştır. Bu amaçla hazırlanan anket aracılığıyla 105 KOBİ sahibi ve yöneticisinin liderlik biçimleri, iş tatmin ve performans düzeyleri ile ilgili bilgiler toplanmış ve çeşitli istatistiki program ve analizler yardımı ile sınıflandırılmış ve aralarındaki ilişkiler incelenmiştir.Çalışma, yöneticinin liderlik biçimi ile performansı ve yöneticinin iş tatmini ile performansı arasında anlamlı bir ilişki olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
II ABSTRACT THE RELATIONSHIP BETWEEN MANAGER'S LEADERSHIP STYLE, PERFORMANCE AND JOB SATISFACTION: A RESEARCH IN SMSB IN ADANA Mehmet BOZKUŞ Master Thesis, Department Of Business Administration Supervisor: Dr. Ünal AY February 2004, 111 pages Business performance depends on both, amount and quality of resources controlled by the organization and qualifications and leadership styles of managers. Managerial competencies are especially concerned in todays complex business environment because managers are responsible for effective use of resources. Small business managers need to examine their leadership styles in order to improve personally and professionally. Managers possesing leadership qualities demonstrate better performance in the complex business environment than those lacking leadership qualities. Indeed managers without leadership qualities are removed out of the business system. Small and medium size businesses have been very crucial in terms of creation of jobs and economic efficiency. From this perspective, it is necessary that the managers of these enterprises provided with developmental opportunites such as education and training in leadership and communication. Without knowing their leadership styles, mangers of small and medium size enterprises would not be able to compete in the global marketplace. In this study, the relationship between small and medium size business managers; leadership style is analyzed as related to performance and job satisfaction. Survay developed for this purpose was administred to 105 smal and medium size enterprise managers in Adana province of Turkey. The findings indicated that there is significant a relationship between managers; leadership style, performance and job satisfaction.